Parchetul condus de Kovesi descinde la Bucureşti. Ancheta vizează o fraudă de milioane de euro

Parchetul condus de Kovesi descinde la Bucureşti. Ancheta vizează o fraudă de milioane de euro în ti

Biroul Procurorului European (EPPO) din România a efectuat cinci percheziţii în Bucureşti în cadrul unei anchete privind o fraudă de 8 milioane de euro cu fonduri europene pentru achiziţionarea de echipamente medicale în timpul pandemiei de COVID-19. Ancheta se referă la formarea unei reţele infracţionale pentru a manipula achiziţiile publice de echipamente medicale în beneficiul unor furnizori prestabiliţi. Se estimează că activităţile infracţionale documentate au cauzat un prejudiciu de peste 8 milioane de euro bugetului UE. EPPO, parchetul independent al Uniunii Europene, este responsabil cu investigarea şi urmărirea penală a infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.

Cinci percheziţii efectuate în Bucureşti în cadrul anchetei conduse de Kovesi

Potrivit unui comunicat al EPPO, au fost efectuate cinci percheziţii în Bucureşti în cadrul anchetei privind fraudă de milioane de euro în TI. Aceste percheziţii au avut loc în locaţii relevante pentru investigaţie. Prin aceste acţiuni, autorităţile încearcă să adune dovezi pentru a afla adevărul din spatele schemei de fraudă. Trei persoane investigate au fost aduse la biroul EPPO din Bucureşti pentru a fi informate cu privire la statutul lor de suspecţi.

Reţea infracţională şi prejudiciu estimat în milioane de euro

Conform anchetei, în perioada 2020-2022 a fost formată o reţea infracţională pentru a manipula achiziţiile publice de echipamente medicale în timpul pandemiei de COVID-19. Această schemă de fraudare a implicat furnizarea de dezinfectanţi, măşti de protecţie şi alte materiale medicale pentru spitale, şcoli şi alte unităţi municipale de stat în beneficiul unor furnizori prestabiliţi care au făcut parte din această reţea. Prejudiciul cauzat prin activităţile documentate până în prezent în cadrul anchetei este estimat la peste 8 milioane de euro.

Finanţare prin programul REACT-UE şi ancheta în desfăşurare

Furnizarea echipamentelor medicale în cadrul acestei scheme frauduloase a fost finanţată prin programul REACT-UE, un instrument financiar european pentru asistenţă în vederea ameliorării efectelor provocate de criza pandemică COVID-19. Ancheta în privinţa acestei fraude de milioane de euro în TI este în curs de desfăşurare, iar autorităţile încearcă să stabilească amploarea activităţilor infracţionale suspectate şi prejudiciul financiar global cauzat.

Investigaţia, desfăşurată sub conducerea procurorului european Laura Codruța Kovesi, urmăreşte dezvăluirea reţelei infracţionale şi identificarea tuturor persoanelor implicate. Programul REACT-UE, prin finanţarea oferită, trebuia să sprijine achiziţia de echipamente medicale necesare combaterea pandemiei. Cu toate acestea, banii europeni au fost direcţionaţi către un grup de furnizori care au profitat ilegal de situaţia de urgenţă și au cauzat un prejudiciu major bugetului UE.

Ancheta este o demonstraţie a angajamentului EPPO în lupta împotriva fraudei în interesul financiar al Uniunii Europene. Prin coordonarea activităţilor de investigaţie, EPPO se străduieşte să aducă în faţa justiţiei pe toţi cei implicaţi în această schemă fraudulentă. Colaborarea dintre EPPO, Poliţia Română – Direcţia de Operaţiuni Speciale, Direcţia Generală Anticorupţie şi Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei Române este esenţială pentru obţinerea unor rezultate eficiente în anchetă.

Rolul EPPO în investigarea infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale UE

EPPO (Biroul Procurorului European) este parchetul independent al Uniunii Europene și are responsabilitatea de a investiga, urmări penal și trimite în judecată infracţiunile ce vizează interesele financiare ale UE. În prezent, EPPO a preluat ancheta privind fraudă de milioane de euro în TI, cu scopul de a aduce în faţa justiţiei persoanele implicate în această schemă.

Odată cu preluarea cazului, EPPO colaborează strâns cu partenerii locali, precum Poliţia Română şi Direcţia Generală Anticorupţie, pentru a asigura succesul investigaţiei și recuperarea prejudiciului adus bugetului UE. Prin această colaborare, se urmăreşte identificarea și părţilor implicate, stabilirea amploarei activităţilor infracţionale și aducerea celor responsabili în faţa justiţiei.

EPPO dispune de expertiza necesară în investigarea infracţiunilor financiare și are acces la resursele și instrumentele necesare pentru a aduna probe și a dezvălui adevărul. Parchetul european acționează în conformitate cu legislația UE și în spiritul transparenței și imparțialității în cadrul procedurilor legale.

Rolul EPPO în investigarea infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale UE este de a asigura că fondurile europene sunt utilizate în mod corect și transparent, protejând astfel interesele statelor membre și ale contribuabililor europeni.

Importanţa sprijinului cititorilor în promovarea unei prese independente

Jurnalismul independent este esenţial pentru informarea corectă şi obiectivă a publicului. Întrucât susţinerea financiară joacă un rol crucial în menţinerea presei independente, cititorii sunt încurajaţi să ofere sprijin prin donaţii către publicaţiile de încredere. Acest sprijin contribuie la promovarea unui jurnalism de calitate şi susţinerea intereselor cetăţenilor.

FAQ

Ce vizează ancheta condusă de Parchetul European (EPPO) din România?

Ancheta vizează o fraudă de milioane de euro în TI, referitoare la formarea unei rețele infracționale pentru a manipula achizițiile publice de echipamente medicale în timpul pandemiei de COVID-19.

Câte percheziții au fost efectuate în București în cadrul anchetei?

Au fost efectuate cinci percheziții în București în cadrul anchetei conduse de Parchetul European (EPPO) din România.

Care este amploarea rețelei infracționale și prejudiciul estimat în anchetă?

Ancheta dezvăluie că în perioada 2020-2022 a fost formată o rețea infracțională pentru a manipula achizițiile publice de echipamente medicale în timpul pandemiei de COVID-19. Prejudiciul cauzat prin activitățile documentate până în prezent în cadrul anchetei este estimat la peste 8 milioane de euro.

Cum a fost finanțată furnizarea echipamentelor medicale în cadrul acestei scheme frauduloase?

Furnizarea echipamentelor medicale în cadrul schemei frauduloase a fost finanțată prin programul REACT-UE, un instrument financiar european pentru asistență în vederea ameliorării efectelor provocate de criza pandemică COVID-19.

Care este rolul Parchetului European (EPPO) în investigarea infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene?

EPPO, parchetul independent al Uniunii Europene, este responsabil cu investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE. În cazul acestei anchete privind fraudă de milioane de euro în TI, EPPO a preluat investigația și are ca scop aducerea în fața justiției a celor implicați în această schemă.

Cum pot cititorii să sprijine promovarea unei prese independente?

Susținerea financiară prin donații către publicațiile de încredere contribuie la promovarea unui jurnalism de calitate și susținerea intereselor cetățenilor în informarea corectă și obiectivă a publicului.

EkoNews.ro

Articole Recente