Bolojan semnează o lege delicată: Vrei să mulțumești medicului? Cum se schimbă și se legalizează ‘atențiile’

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a promulgat Legea pentru modificarea alineatului (2) al articolului 34 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003, un act normativ care schimbă modul în care pacienții pot mulțumi pentru îngrijirile medicale primite. Noua lege interzice explicit plățile suplimentare și donațiile oferite personalului medical, dar permite pacienților să facă donații către unitățile sanitare în care au fost îngrijiți, cu respectarea dispozițiilor legale.

Modificarea legislativă a fost adoptată luna trecută de Camera Deputaților cu o largă majoritate: 283 de voturi „pentru” și 20 de abțineri. Inițiativa aparține unui grup de deputați USR și vine în contextul unei dezbateri publice de lungă durată privind limitele recunoștinței față de personalul medical și riscurile legale asociate gesturilor tradiționale, precum oferirea unui cadou sau a unei sume de bani.

„Pacientul poate face donații unității sanitare unde a fost îngrijit, cu respectarea dispozițiilor legale în materie”, se prevede în forma adoptată a legii. Textul elimină astfel orice echivoc cu privire la posibilitatea ca pacienții să ofere recompense materiale angajaților din sistemul medical.

„Nu legalizăm șpaga”

Unul dintre inițiatorii proiectului, deputatul USR Emanuel Ungureanu, a subliniat, în urma votului din Parlament, că această modificare nu echivalează cu legalizarea șpăgii.

„Pacienții trebuie învățați de medici că un cuvânt de mulțumire și o rugăciune sunt suficiente. Medicii sunt cei responsabili să le spună pacienților care vor să sprijine un spital ca formă de recunoștință pentru actul medical de calitate de care au beneficiat că acest lucru se poate face doar printr-o donație legală către unitatea sanitară. Orice altă formă de recunoștință din partea pacienților față de medici sau alți angajați ai spitalului este interzisă prin lege”, a declarat Ungureanu.

Acesta a adăugat că inițiativa vine în sprijinul unui comportament etic și transparent în spitale, oferind totodată pacienților o cale legală și sigură pentru a-și exprima recunoștința: „Ce am aprobat astăzi? Nu legalizarea șpăgii, cum am văzut niște titluri false din media, ci am legalizat forma prin care orice persoană care vrea să sprijine un spital ca formă de recunoștință pentru binele care i s-a făcut să o poată face în mod legal.”

Recunoștință, dar în limite legale

În expunerea de motive, inițiatorii atrag atenția asupra unei realități culturale bine înrădăcinate: „Oferirea unui cadou medicului reprezintă o constantă în comportamentul pacientului român, prins la mijloc în lupta dintre dreptul la recunoștință și implicațiile penale ale unui astfel de gest.” Ei susțin că noul cadru legal este menit să elimine aceste ambiguități și să prevină eventualele abuzuri sau neînțelegeri între pacienți și cadrele medicale.

Articol preluat de pe: Stiri pe Surse Sanatate

Articole Recente

EkoNews