O Ordonanță de Urgență care interzice prelungirea contractului unui angajat care este şi pensionar, chiar dacă acesta a optat pentru suspendarea plăţii pensiei, riscă să creeze o situație dificilă în sistemul medical, spun sindicatele din domeniu: în unele spitale, în special din provincie, gărzile nu pot fi acoperite fără medici care au trecut de vârsta de pensionare, din cauza deficitului de personal. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, marţi, că va ridica problema în Guvern.
Prevederea introdusă în Legea salarizării prin OUG 9/2025 stipulează: „Raportul de muncă al personalului contractual plătit din fonduri publice în conformitate cu prezenta lege, care îndeplineşte condiţiile de pensionare şi pentru care a fost emisă decizia de pensionare, încetează de drept, în condiţiile art. 56 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, chiar dacă salariatul a solicitat suspendarea plăţii pensiei.”
„Blocăm angajările, trimitem acasă specialiştii încă apţi”
Sindicaliştii din sistemul medical avertizează asupra unei situaţii dificile generate Ordonanţa 9/2025, având în vedere deficitul de personal din anumite sectoare, potrivit News.ro.
„O modificare importantă ce priveşte angajaţii care au şi calitatea de pensionari: Guvernul a introdus recent în Legea salarizării, prin intermediul unei ordonanţe de urgenţă, o modificare ce constă în interdicţia continuării activităţii unui angajat din sistemul public care are şi calitatea de pensionar, chiar dacă acesta a optat pentru suspendarea plăţii pensiei”, au transmis, marţi, reprezentanţii Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”.
Aceştia avertizează că, odată cu constatarea unei astfel de situaţii, inclusiv în spitalele publice, angajatorul are obligaţia de a înceta de drept raporturile de muncă cu angajatul respectiv.
Și Federația Sanitas a reacționat marți față de Ordonanța care interzice prelungirea contractelor de muncă ale angajaţilor care sunt şi pensionari, chiar dacă au optat pentru suspendarea plăţii pensiei, avertizând că aceasta adânceşte şi mai mult criza din sistemul medical şi cel de asistenţă socială.
„Blocăm angajările, trimitem acasă specialiştii încă apţi şi dornici de muncă”, au transmis sindicaliştii, apreciind că vor fi vizaţi mii de medici şi mult mai mulţi asistenţi medicali, dar şi alte categorii de personal indispensabil.
„După blocarea angajărilor în sistemul bugetar prin Ordonaţa trenuleţ, o nouă Ordonanţă adânceşte criza în sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială. Deşi atragem atenţia de ani de zile asupra lipsei grave de personal specializat şi auxiliar din sănătate și asistență socială, „răspunsul” legislativ la îngrijorarea noastră şi la dovezile de burn-out ale angajaţilor din aceste sisteme este constant acelaşi: blocăm angajările, trimitem acasă specialiştii încă apţi şi dornici de muncă”, au transmis, marţi, reprezentanții Sanitas.
Potrivit acestora, OUG 9/2025 permite „computerului” să scoată la pensie câteva mii de medici şi, şi mai mulţi asistenţi medicali şi alte categorii de personal indispensabil celor două sisteme.
„Am fost puşi în faţa faptului împlinit cu această Ordonanţă de urgenţă, s-a aprobat fără consultarea partenerilor sociali şi, aflăm din declaraţiile domnului ministru Rafila, fără consultarea miniştrilor de resort. Atragem atenţia autorităţilor că riscul colapsării sistemelor mai sus menţionate este iminent şi solicităm o analiză reală şi rapidă a necesarului de personal şi identificarea de soluţii personalizate fiecărui sector bugetar, în funcţie de nevoile şi situaţiile reale şi actuale”, mai spun sindicaliştii.
Rafila caută „o soluție”
Întrebat, marţi, ce se întâmplă cu deficitul de personal din sistemul medical odată cu această prevedere, Alexandru Rafila a afirmat: „Da, ne-am confruntat şi noi cu acest lucru la nivelul Ministerului Sănătăţii sau la nivelul altor instituţii subordonate. O să am o discuţie la nivelul Guvenului pe această temă, pentru că, într-adevăr, sunt medici care sunt pensionabili, dacă vreţi. Dacă aceştia continuă activitatea, trebuie să găsim o soluţie şi pentru acest lucru. Într-adevăr, această ordonanţă include un articol care nu face posibilă prelungirea contractelor”.
Articol preluat de pe: Sanatate Hotnews