“Nu ştim ce statistici a consultat primul ministru. ” Din 2013, speranța de viață la bărbații români stagnează, iar la femei abia crește. Cum rămâne cu sistemul de sănătate?

bărbați

Prim-ministru Marcel Ciolacu a spus recent la Institutul Fundeni că “dacă ne uităm la statistici, suntem cei mai bolnavi oameni din lume.” Un renumit specialist român în demografie, Vasile Ghetău, începe din această declaraţie şi arată, cu date statistice, spre ce se îndreaptă România.

Doctori la Hospital Photo: AGERPRES

Într-o analiză publicată luni la Contribuitori, Vasile Ghetău scrie că “un om din România trăieşte cu aproape 7 ani mai puţin decât un om din celelalte 26 de ţări ale Uniunii Europene.” El atrage atenţia asupra fenomenelor grave.

Practic, în România speranţa de viaţă la naştere a fost în 2022 71. 9 ani la bărbaţi şi 79. 5 ani la femei. Comparativ cu valorile medii pentru populația UE27, aceste valori sunt 6. 4 ani mai tineri la bărbaţi şi 6 ani mai tineri în ambele. 5 ani mai târziu la femei, autorul, unul dintre cei mai mari demografi din istoria acestei discipline din România.

Potrivit lui Ice, speranța de viață la naștere la bărbați stagnează la nivel după 2013 și crește moderat la femei.

O premieră: vom avea 6. 1 milion de persoane peste 60 de ani

“Când astfel de evoluţii apar într-o populaţie cu cele mai scăzute valori ale speranţei de viaţă din Europa, există un semn de întrebare şi un semnal important: ce se întâmplă atât de negativ în maşina infernală a factorilor determinanţi ai sănătăţii, morbidităţii, mortalităţii şi în sinteza ei – speranţa de viaţă?,” întreabă autorul.

Sistemul de sănătate va avea o nouă presiune. În prezent, cea mai mare generație din istoria României, decrete, se apropie de 60 de ani.

România intră în “era îmbătrânirii”

În prezent, suntem aproape de perioada în care populațiile din 1967-1968 și generațiile următoare ajung la maximum 60 de ani. Generaţia 1967 va avea 60 de ani la începutul anului 2028, generaţia 1968 va urma, iar generaţia următoare va urma în următorii ani cu turme mari. “

Ceva se va întâmpla în mai puțin de 20 de ani că națiunea nu a experimentat: 6. 1 milion de persoane peste 60 vor trăi în România 2050, potrivit previziunilor statistice.

România va trece printr-o perioadă de îmbătrânire excesivă. “Depăşirea vârstei populaţiei de 60 de ani şi peste va creşte, vârsta medie va creşte de la 70 de ani. 8 ani în 2023-73. 5 în 2053 la bărbaţi şi de la 72. 2 la 75. 1 an la femei,” spune statisticianul Vasile Ghitău.

EkoNews.ro

Articol preluat de pe: Sanatate Hotnews

Articole Recente