România la Euro 2024: Tricolorii au făcut parte din elita fotbalului european

România la Euro 2024: Tricolorii au făcut parte din elita fotbalului european

Primul Campionat European a avut loc în 1960, la 31 de ani după ce secretarul general al Federației Franceze de Fotbal, Henri Delaunay, a propus existența unei astfel de competiții pe continentul european. Înainte de disputarea primului EURO, cu 30 de ani mai devreme, a avut loc primul Campionat Mondial, câștigat de Uruguay (4-2 vs. Argentina) “acasă”, la Montevideo.

Doar patru naționale s-au calificat la ediția din 1960: Franța, gazda, Iugoslavia, Uniunea Sovietică și Cehoslovacia. Cele patru echipe s-au duelat în perioada 6-10 iulie 1960. În calificări, echipe precum Anglia, Scoția, Țara Galilor, Irlanda de Nord, Italia, Țările de Jos și Germania de Vest au refuzat participarea la competiția din Franța.

În următoarea ediție a Campionatului European, tot patru naționale s-au calificat la turneul final. Organizat de iberici de data aceasta, naționala Spaniei a reușit să câștige primul EURO din istorie, în urma unei victorii cu 2-1 în fața Uniunii Sovietice pe stadionul “Santiago Bernabeu” din Madrid.

Lista câștigătoarelor Campionatului European

1968, Italia: naționala Italiei (Iugoslavia – locul doi)

1972, Belgia: naționala Germaniei (Uniunea Sovietică – locul doi)

1976, Iugoslavia: naționala Cehoslovaciei (Germania – locul doi)

1980, Italia: naționala Germaniei (Belgia – locul doi)

1984, Franța: naționala Franței (Spania – locul doi)

1988, Germania: naționala Țărilor de Jos (Uniunea Sovietică – locul doi)

1992, Suedia: naționala Danemarcei (Germania – locul doi)

1996, Anglia: naționala Germaniei (Republica Cehă – locul doi)

2000, Belgia, Țările de Jos: naționala Franței (Italia – locul doi)

2004, Portugalia: naționala Greciei (Portugalia – locul doi)

2008, Austria / Elveția: naționala Spaniei (Germania – locul doi)

2012, Ucraina / Polonia: naționala Spaniei (Italia – locul doi)

2016, Franța: naționala Portugaliei (Franța – locul doi)

2020: naționala Italiei (Anglia – locul doi)

România la EURO

România a debutat la Campionatul European în 1984, când doar opt echipe s-au calificat la turneul final: Franța (gazda), Belgia, Portugalia, Danemarca, Germania de Vest, Iugoslavia, Spania și România. Tricolorii au fost repartizați în a doua grupă a competiției, alături de Spania (patru puncte), Portugalia (patru puncte) și Germania de Vest (trei puncte), terminând pe ultimul loc cu un singur punct.

12 ani mai târziu, în 1996, România s-a calificat din nou la turneul final, dar nu a avut un parcurs favorabil. Sub conducerea lui Anghel Iordănescu, echipa națională a încheiat Grupa B pe ultimul loc, cu zero puncte, în fața Franței (șapte puncte), Spaniei (cinci puncte) și Bulgariei (patru puncte).

Cel mai bun rezultat al României la EURO a fost în 2000. Naționala a ajuns în optimi, unde a pierdut cu Italia (0-2) pe 24 iunie 2000. România a ieșit dintr-o grupă dificilă, alături de Portugalia (nouă puncte), Anglia (trei puncte) și Germania (un punct), clasându-se pe locul secund, la cinci puncte în spatele liderului lusitan.

Ulterior, România a participat la EURO 2008 și la EURO 2016, însă nu a reușit să treacă de faza grupelor în ambele ediții. În 2008, a ocupat locul trei în Grupa B, cu două puncte (Țările de Jos – nouă puncte; Italia – patru puncte; Franța – un punct), iar în 2016, s-a clasat pe ultimul loc în Grupa A, cu un singur punct (Franța – șapte puncte; Elveția – cinci puncte; Albania – trei puncte).

EURO 2024

Germania va fi gazda Campionatului European din 2024, marcând revenirea țării în organizarea unui turneu major de fotbal după Mondialul din 2006. Competiția va avea loc în 10 orașe germane: Berlin, Cologne, München, Frankfurt, Hamburg, Dortmund, Leipzig, Gelsenkirchen, Stuttgart și Düsseldorf.

Naționala României s-a calificat la EURO 2024 după ce a ocupat prima poziție în Grupa I a preliminariilor, acumulând 22 de puncte. Alături de România, au mai participat la campania de calificare Elveția (17 puncte), Israel (15 puncte), Belarus (12 puncte), Kosovo (11 puncte) și Andorra (două puncte).

EkoNews.ro

Sursa: https://www.stiripesurse.ro/romania-la-euro-2024-episodul-4-tricolorii-au-facut-parte-din-elita-fotbalului-european-doar-opt-echipe-s-au-calificat-la-un-euro-istoric_3302927.html

Articole Recente