Pentru a scăpa de Facebook și reclame Instagram, Metata vrea să ofere un abonament lunar. La ce preţ va fi disponibil

Facebook

Compania-mamă a reţelelor sociale Facebook şi Instagram, Meta, a elaborat o propunere de reducere a costului abonamentelor, astfel încât utilizatorii din Uniunea Europeană să nu mai poată vedea reclame şi urmări pe platformele sale. Această inițiativă este în conformitate cu recenta adoptare de către UE a noului Act privind piețele digitale (DMA) în contextul adaptării sale.

Potrivit unui anunț publicat de Tim Lamb, avocatul companiei, Meta ar scădea prețul abonamentului care ar opri profilarea și urmărirea de la 9,99 EUR pe lună la 5,99 EUR pe cont unic, cu posibilitatea de a adăuga conturi suplimentare de 4 EUR fiecare. Această acțiune este considerată o încercare de a aborda preocupările legate de securitatea datelor cu caracter personal ale utilizatorilor.

Cu toate acestea, propunerea Meta nu este lipsită de controverse. Criticii susțin că, prin această strategie, compania ar putea încerca să oblige utilizatorii să accepte tracking-ul, dacă nu sunt dispuși să plătească abonamentul, o practică care ar putea fi contrară reglementărilor GDPR.

Facebook și Instagram sunt considerate “gatekeeper”

În plus, atât Facebook, cât și Instagram sunt considerate “gatekeeper” în temeiul legislației DMA, ceea ce înseamnă că au restricții severe privind utilizarea datelor cu caracter personal în scopuri comerciale. În conformitate cu Tech Crunch, aceste platforme trebuie să obțină consimțământul explicit al utilizatorilor pentru astfel de utilizări în vederea consolidării drepturilor de protecție a datelor.

În prezent, Comisia Europeană evaluează dacă modelul de subscriere propus de Meta respectă reglementările DMA, iar rezultatele acestei evaluări sunt anticipate a fi interesante. Comisia irlandeză pentru protecția datelor efectuează o anchetă în paralel cu GDPR și se va ajunge la o concluzie rapidă în timp util.

Având în vedere aceste discuţii, organizaţia nonprofit Noyb – Centrul European pentru Drepturi Digitale şi-a exprimat deja îngrijorarea profundă cu privire la abordarea “fără costuri” a Meta, subliniind necesitatea unei analize aprofundate a respectării legislaţiei europene actuale.

EkoNews.ro

Articol preluat de pe: Tech Ziare.com

Articole Recente