Cum arată la interior Coradia Stream, primul tren nou cumpărat de România în ultimii 20 de ani. O nouă amânare la punerea în circulație. „Rămâne frustrarea” FOTO VIDEO

coradia stream

Primul tren nou cumpărat de România în ultimii 20 de ani, o ramă electrică Alstom Coradia Stream, se află în teste de câteva luni și a fost deschis și la interior. Rama s-a aflat la teste la Făurei și, deși se vorbea că va fi pusă în circulație în vară, acum se ia în calcul un nou termen – finalul anului. Reprezentanții Asociației Pro Infrastructură au postat pe pagina de Facebook poze și clipuri cu „unboxing Coradia Stream, noul tren InterRegio”.

„Producătorul estimează că în iunie 2024 va trimite către ONFR-AFER documentația testelor, iar autoritățile române ar avea nevoie de 5 luni pentru a da OK-ul final. Deci în decembrie ar trebui să ne plimbăm cu toții. Alstom promite că livrează 12 rame până în iunie 2025 și restul până la sfârșit de 2025”, transmite Asociația Pro Infrastructură.

Trenul este unul modern, spun cei care deja l-au văzut. „Experiența este diferită față de orice alt tren aflat în circulație astăzi în România: unul modern la care problemele cu clima sau curățenia ar trebui să fie istorie, fiind proiectat pentru o întreținere ușoară. Echipamentele principale se află pe acoperiș, astfel încât mentenanța să se facă rapid și facil.

Treptele sunt istorie, existând doar niște rampe de urcat/coborât între vagoane. Ușile au o treaptă extensibilă la nivelul peronului ca să asigure o îmbarcare fără emoții. Din păcate, vestibulul nu este separat de salonul călătorilor prin niște uși, acestea existând doar între vagoane.

Spațiile de bagaje sunt ample, permițând stocarea unor genți voluminoase. Însă la anumite locuri trebuie grijă la cap. Fiecare din cele 6 vagoane este dotat cu un ecran ce afișează diferite detalii despre călătorie, inclusiv unde se află trenul pe rută. Fiecare geam beneficiază de parasolar, însă poziția sa va fi o negociere între pasageri deoarece un geam se întinde pe multiple rânduri.

Atât la clasa I, cât și la clasa a II-a, sunt folosite aceleași materiale la scaune care se pot înclina folosind o manetă, “alunecând” cu șezutul înainte. Acesta este dintr-un material foarte moale, confortabil. În schimb, cotiera este îngustă și dură, iar cei de la clasa a II-a vor trebui s-o împartă.

La clasa I spațiul la picioare este generos, însă la clasa a II-a pot apărea probleme dacă aveți 1,90 m sau mai mult. Pentru oamenii mai înalți (și/sau mai… lați) recomandăm biletul de clasa I. Spațiul disponibil la clasa a II-a este decent, însă nu recomandăm călătorii mai lungi de 4 ore”, se mai arată în postare.

Trenul Coradia Stream se află în depoul Alstom din Grivița, în cadrul Comitetului de Monitorizare a Programului Transport.

„Rezumând, rămâne frustrarea că puteam primi o ramă mai confortabilă dacă ARF făcea un caiet de sarcini optim. Dar, din fericire, scaunele oferă un confort superior multor vagoane aflate astăzi în circulație și s-a risipit temerea noastră că vom primi un tren de navetiști. Într-adevăr, unii oameni vor avea o problemă cu spațiul la picioare și cotierele chiar sunt de tren regional.

Disclaimer. Opinia despre scaune are și o doză de subiectivism. Colegul care a testat are 1,80 m înălțime și a măsurat spațiul la picioare cu palma din dotare, lungă de 18 cm. În clipul video el nu a stat cu șezutul lipit de spătar, ci a ales o poziție confortabilă”, se mai arată în postare.

rescrie Primul tren electric Alstom Coradia Stream din lotul de 37 rame electrice inter-regionale de lung parcurs contractate de Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a sosit pe 4 decembrie în Gara de Nord, urmând să intre în teste statice şi dinamice, deoarece acest model de tren nu a mai circulat în România.

După parcurgerea acestor etape, primele trenuri vor circula pe rutele Bucureşti – Braşov şi Bucureşti – Constanţa.

Cele 37 de rame electrice inter-regionale (RE-IR) vor conecta Bucureştiul cu principalele centre urbane ale ţării. De asemenea, vor facilita şi conexiunile inter-regionale, contribuind la asigurarea mobilităţii, scăderea timpilor de călătorie şi îmbunătăţirea nivelului general al serviciilor publice prestate pentru transportul public pe calea ferată.

Valoarea totală a contractului pentru achiziţia celor 37 unităţi electrice multiple şi serviciile de mentenanţă aferente acestora pentru o perioadă de 15 ani se ridică la 2,42 miliarde lei, fără TVA. Finanţarea proiectului este asigurată din fonduri europene nerambursabile şi de la bugetul de stat.

Articol preluat de pe: Actualitate Ziare.com

Articole Recente