Închisoare controlată de deținuți. Și-au instalat televizoare, frigidere şi chiar un “call center” pentru a coordona infracţiunile de afară VIDEO

detinuti

Fortele de ordine au intrat peste deținuții care preluaseră închisoarea FOTO Reteaua X. În total, 225 de prizonieri membri ai aceleiaşi bande au fost transferaţi sâmbătă dintr-o închisoare din Guatemala pe care o controlau parţial, cu televizoare, frigidere, animale de fermă şi chiar un “call center” pentru a coordona extorcarea şi infracţiunile în afara zidurilor închisorii, notează AFP.

“În închisoarea +El Infiernito+ nu mai există niciun deţinut”, în urma acestui transfer masiv de membri ai Barrio 18 sub supravegherea a 400 de poliţişti.”Această închisoare aparţine din nou ţării. O vom restructura pentru a face din ea o închisoare de înaltă securitate”, a declarat ministrul de interne Francisco Jiménez pe reţeaua socială X.

“Va fi repopulată cu persoane în acord cu statutul de privare de libertate. Sunt prizonieri, nu persoane în vacanţă”, a adăugat el.

Potrivit imaginilor difuzate de ministru, unii deţinuţi aveau aer condiţionat, televizoare şi frigidere în acest centru penitenciar din departamentul Escuintla, la 70 de kilometri sud de capitală, unde erau crescute găini, dar şi crocodili într-o lagună. Atunci vom face din aceasta o adevărată închisoare de înaltă securitate, cu controale stricte”, a afirmat ministrul Jiménez.

În cursul unei descinderi anterioare a poliţiei, a fost scos din funcţie “call center” cu telefoane mobile şi conexiune la internet. “Vom găsi toate ascunzătorile în care erau depozitate bani, arme şi telefoane mobile, chiar dacă trebuie să dărâmăm toţi pereţii şi să ridicăm podeaua.

Bandele Barrio 18 şi Mara Salvatrucha îşi dispută controlul teritoriilor unde jefuiesc comercianţii. Autorităţile recunosc că majoritatea apelurilor telefonice efectuate pentru a coordona extorcarea provin din închisori.

Acest transfer are loc la trei zile după ce noul preşedinte Bernardo Arévalo a admis că anumite sectoare ale capitalei sunt “prizoniere” acestor bande formidabile.

În 2023, în Guatemala (17,3 milioane de locuitori) au fost înregistrate aproximativ 4.361 de omucideri, o rată de 25 la 100.000 de locuitori, dintre care jumătate sunt atribuite traficului de droguri şi criminalităţii bandelor.

EkoNews.ro

Articole Recente