Mii de arme și muniții deținute ilegal au fost confiscate în Europa. Poliția Română a publicat rezultatele operațiunii desfășurate în 16 state europene

arme

Aproximativ 1.400 de arme deţinute ilegal au fost confiscate în cadrul operaţiunii „Conversus”, desfăşurată pe teritoriul a 16 state europene, a informat, luni, 29 aprilie, Poliţia Română. Unul dintre pericolele în creștere la nivel european sunt armele de alarmare şi semnalizare, care pot fi modificate cu ușurință în arme letale.

Potrivit unui comunicat al IGPR, Poliţia Română a condus o operaţiune, la nivel european, pentru prevenirea şi combaterea traficului cu arme, în special a celor de alarmare şi semnalizare, care se pot modifica în arme letale.

Operaţiunea s-a desfăşurat pe parcursul anului 2023 şi începutul anului 2024, fiind concretizată prin acţiunea conjugată, realizată în luna februarie, sub coordonarea Europol, în colaborare cu Comisia Europeană, şi care a implicat autorităţile de aplicare a legii din 16 state partenere, menţionează sursa citată.

„Astfel, la nivel european, operaţiunea a constat în punerea în aplicare a peste 600 de mandate de percheziţie domiciliară, care au condus la 107 arestări şi indisponibilizarea a 1.388 de arme letale şi neletale deţinute ilegal”, se precizează în comunicat.

Totodată, Inspectoratul spune că au mai fost indisponibilizate 60.192 de bucăţi de elemente de muniţie letală şi neletală, de diferite calibre, şi aproximativ 19,5 kilograme de droguri (heroină, cocaină şi canabis).

De asemenea, Poliţia Română arată că, prin structurile de arme, explozivi şi substanţe periculoase, a pus în executare 556 de mandate de percheziţie domiciliară, fiind indisponibilizate 800 de arme neletale supuse autorizării, dintre care 75 de pistoale cu gaze, având destinaţia autoapărare, şi 57.520 de elemente de muniţie letală şi neletală, de diferite calibre, deţinute ilegal.

„Armele care folosesc cartuşe cu gaze au devenit una dintre armele frecvent folosite de către persoanele implicate în activităţi infracţionale, întrucât pot fi uşor de procurat şi convertit în arme letale”, explică poliţiştii.

În activităţi au fost implicate 16 state: România, Bulgaria, Belgia, Germania, Grecia, Letonia, Portugalia, Slovenia, Suedia, Albania, Moldova, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia, Ucraina şi Marea Britanie.

 

Articole Recente