Consiliul Superior al Magistraturii discută în prezent posibilitatea suspendării judecătorului din dosarul de accident din 2 mai.

judecător

Secțiunea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru judecători în chestiuni disciplinare discută miercuri sesizarea făcută de Inspecția Judiciară privind suspendarea judecătorului în cazul de accident din 2 mai, introdusă de Vlad Pascu și un soldat în legătură cu moartea a doi tineri.

Potrivit CSM, miercuri, programat pentru ora 10:00 p.m., se face o sesizare la Inspecţia Judiciară privind Ioana Ancuţa Popoviciu, judecător la Curtea Mangalia.

Comitetul disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a primit o propunere de suspendare a mandatului judecătorului Ioana Ancuţa Popoviciu la 2 mai până la finalizarea procedurilor disciplinare, potrivit Inspectoratului Judiciar.

Secţiunea pentru Judecătorii Consiliului Superior al Magistraturii a primit o cerere de suspendare a judecătorului Popoviciu Ioana Ancuţa din funcţia de la Curtea Mangalia până la finalizarea procedurilor disciplinare, a anunţat Inspecţia Judiciară într-un comunicat de presă emis marţi.

Potrivit raportului, inspectorii judiciari au concluzionat că utilizarea continuă a mandatului judecătorului ar putea afecta imparțial desfășurarea procedurilor disciplinare și ar putea submina grav reputația justiției.

Părinţii victimelor au acuzat comportamentul judecătorului dIoana Ancuţa Popoviciu. Le-au spus reporterilor că va mesteca gumă când va intra în cameră. Ulterior, judecătorul a cerut identificarea tânărului în accidentul rutier, pe care ea nu ştia că era mort.

Ministrul Justiției: Acest tip de acţiune juridică trebuie să înceteze deoarece va înăbuşa încrederea în justiţie.

Alina Gorghiu, ministrul justiţiei, a declarat luni despre procesul lui Vlad Pascu că ea şi colegii ei nu pot stabili sentinţe, califica judecători sau interveni în timpul unui proces. Solicit tuturor profesioniştilor implicaţi în anchetă să ia problema în serios, a declarat ministrul.

Nu un cetăţean român, dar mulţi cetăţeni români ne-au contactat la Ministerul Justiţiei pentru a interveni. Numai părinţii victimelor din 2 mai nu au voie să fie. Fără îndoială, îi informez pe părinţii acestor victime pe 2 mai, precum şi pe alţi părinţi din dosarele victimelor, că nu le este permis să treacă prin aceleaşi emoţii negative pe care le-au trăit. Şi eu, precum şi colegii mei membri ai sistemului judiciar, sunt conştienţi de cât de mult se exprimă emoţia publică cu privire la tot ceea ce se întâmplă în acest proces, cât de multă răscoală are loc în societate şi cât de mult este interesată prada în acest caz. Cu toate acestea, autoritatea ministrului justiţiei este limitată într-un stat democratic, unde dreptul la statul de drept trebuie susţinut, potrivit ministrului la o conferinţă de presă.

Ministrul Justiţiei nu are nicio pârghie în timpul unui astfel de proces, potrivit Alinei Gorghiu. ”

“Aceasta nu înseamnă că eu, ca mamă, ca cetăţean, ca ministru, nu cred că un drogat care a ucis adolescenţi nu ar trebui pedepsit exemplar. În orice dosar, nu doar acest dosar. Trebuie să fiţi conştienţi că Ministrul Justiţiei şi colegii mei miniştri nu pot nici să stabilească sentinţe, să califice judecători, nici să intervină în timpul unui proces,” a declarat Alina Gorghiu.

Cu toate acestea, ea a continuat să fie conştientă de ceea ce se întâmplă în această chestiune şi să creadă că “acest tip de proces nu ar trebui să aibă loc din nou, ceea ce ar submina încrederea în justiţie.” “Îi rog pe toţi profesioniştii implicaţi în rezolvarea acestui dosar să trateze cauza cu cea mai mare seriozitate, profesionalism, aşa cum trebuie să facă în fiecare dosar, mai ales când vine vorba de victime. În acest caz, o procedură a fost inițiată de Inspecția Judiciară, au fost utilizate proceduri de verificare prealabilă, suntem în faza de cercetare disciplinară, iar rezultatele sunt în curs de elaborare. Vom afla în curând rezultatul. Este o procedură confidenţială, ca atare, când vom putea găsi concluziile, le vom găsi,” a completat Gorghiu.

EkoNews.ro

Articol preluat de pe: Actualitate Ziare.com

Articole Recente