Claudiu Cazacu, XTB: Dinamica ascendentă a acţiunilor din sectorul militar: un răspuns raţional sau o reacţie emoţională exagerată a investitorilor?

xtb

EkoNews

Potrivit unei analize financiare, Claudiu Cazacu, consultant strategic pentru XTB România, companie comercială şi investiţii pe burse internaţionale, unii investitori îşi reorientează strategiile şi alocă bugete tot mai mari în portofoliile lor în domeniul militar.

Odată cu încheierea războiului din Ucraina, februarie 2022 a marcat un punct de cotitură, dar evenimentele din Orientul Mijlociu și expansiunea lor recentă au sporit doar o sursă de îngrijorare. De asemenea, sectorul european al apărării a experimentat uneori corecții abrupte, ca și pe 9 aprilie, dar ritmul de la începutul anului a rămas extrem de pozitiv.

ETF VanEck Apărarea a înregistrat un avans de 45 de picioare. 8% în ultimul an, până la 16 aprilie, net peste avansul de 4, 1% din Eurostoxx 600. Alocarea exploatațiilor ETF din domeniul apărării a fost direcționată în principal către Thales, Safran, Leidos Holdings, Booz Allen Hamilton, Palantir și Leonardo. Un contribuitor major la rezultatele de succes ale fondului a fost titlurile Palantir, care a avut un avans 148. 4% în ultimul an, Safran, un salt de 49. Booz Allen Hamilton cu 46 şi 8%. 6%, declară analistul XTB.

Cu toate acestea, Rheinmetall (simbol RHM), unul dintre cele mai cunoscute nume de apărare, este încă prezent. De la începutul conflictului din Ucraina, 462. Creșterea sa de 6% a plasat-o pe locul trei pe indicele mondial MSCI World. Avansul este 81 chiar şi la începutul anului. 7%, în ciuda unui 6. 7% scădere pe 9 aprilie, care nu a fost încă recuperat complet. Corecțiile au depășit apoi în cursul zilei 10% pentru RHM, Saab și alte titluri, fiind inspirate de dorința de a marca profitul și de un raport al Goldman Sachs (GS) privind o evaluare ridicată multiplă.

Potrivit GS, titlurile europene au trecut de la o evaluare istorică pe mai multe baze cu 10% sub media Eurotox600 la 45% peste valoarea de referință. Raportul P/E anticipat (preţ pe venit) în următoarele 12 luni pentru RMB a atins 28. 8 contra 26 pentru Apple. Aceasta este o schimbare semnificativă față de anii anteriori și un semn al unei noi realități a pieței. Investitorii ar putea avea o creștere și mai mare a veniturilor contractorilor militari, având în vedere creșterea continuă a ordinelor guvernamentale. RHM, care deţine fabrici în mai multe ţări de pe mai multe continente, a anunţat că va investi în România şi, foarte recent, în Lituania pentru a construi noi fabrici de pulbere şi muniţie. Potrivit companiei, potenţialul de vânzare al filialei româneşti, unde deţine 72. 5% din acțiuni, ar fi 300 de milioane EUR. Afacerea a primit un ordin de 2 piese. 7 miliarde de euro pentru vehiculele militare de la guvernul german, potrivit unui anunţ din martie. RHM preconizează venituri de 10 miliarde EUR în acest an, în creștere cu 39% față de anul trecut. Capitalizarea curentă a indicelui P/E ar atinge 15-17, atingând valori semnificativ mai mici decât cele anticipate anterior, dacă este capabilă să ajungă la marja de profit preconizată în raportul anterior de 14 – 15%.

conglomeratul italian Leonardo, un jucător important în domeniul aeronauticii, al electronicii și al apărării, își lărgește orizonturile prin continuarea cooperării cu KNDS în Germania pentru o nouă generație de vehicule blindate. Acţiunile lui Leonardo au avansat cu 48. 4% de la începutul anului și 92% în anul precedent, în special ca urmare a așteptărilor privind noi ordine și creșterea rentabilității.

Acțiunile SAAB au crescut cu 46. 8% anul acesta. Afacerea a început să construiască o nouă fabrică în India și a semnat un contract de 12. 9 miliarde Swedish Crown Achizition Agreement (1,1 miliarde Euro) with Poland. În plus, perspectiva noilor comenzi pentru aeronavele Gripen, pe lângă cele patru unități comandate de Ungaria în februarie, continuă să atragă atenția investitorilor asupra potențialului de creștere al întreprinderii.

Hensoldt AG (HAG), un producător de senzori și sisteme de supraveghere, este un alt câștigător recent al foamei pentru echipamente militare în avans de 55. 3% anul acesta.

Titlurile Safran (SAF) au avansat 27. 7% anul acesta şi 46. 1% în ultimul an. Afacerea este diversificată, oferind tehnologie de captare a carbonului din sistemele de propulsie și componente pentru aeronave civile și militare.

Gigantul Thales (HO) are unele provocări logistice în îndeplinirea ordinelor care au atins un nivel istoric ridicat. Stocul a crescut cu 18%. 7% în acest an, dar avansul din ultimul an este de numai 12%.

Deşi unele nume au fost spectaculoase, nu toate au fost câştigătoare. Companiile ca MTU prezintă semne de întârziere. Acţiunile MTU au crescut cu 8%. 7% în acest an, dar sunt în scădere cu 9. 6% în ultimul an.

Este creșterea acțiunilor de apărare justificată de șansa ca veniturile să crească și să fie profitabile, sau, ca și în alte ocazii, investitorii și-au lăsat emoțiile să le ducă prea departe?

Dacă naţiunile NATO ar ajunge la nivelul cheltuielilor în timpul Războiului Rece de până la 4%, ar dura până la 10 trilioane de dolari în următorul deceniu, potrivit unui calcul Bloomberg. În special în cazul statelor îndatorate, cum ar fi Italia, echilibrul fragil al datoriei publice ar avea de suferit. În ciuda riscurilor de supraîncălzire pe termen scurt, menținerea tensiunilor pe scena internațională poate menține interesul pentru titlurile militare, subliniază Claudiu Cazacu, XTB.

EkoNews.ro

Articol preluat de pe: Economie: Bursa Piata Capital

Articole Recente