Ce a fost publicat în Monitorul Oficial și cele două proceduri: un permis de concediu medical

fiscal

Ce a fost publicat în Monitorul Oficial și cele două proceduri: un permis de concediu medical

În urma deciziei de anul trecut prin intermediul EGO Trenulet (115 / 2023), guvernul a schimbat în cele din urmă impozitarea concediului medical prin OUG 34 / 2024. Acest act legislativ a fost examinat pe scurt de consilierul fiscal Adrian Benta, care a fost publicat săptămâna trecută în Monitorul Oficial.

Potrivit acestuia, OUG 34/224 reglementează două proceduri de reglementare diferite:

1. Un program de ajutor este oferit mamelor defavorizate și nou-născuților care primesc ajutor de stat prin intermediul biletelor sociale electronice.

2. Un nou sistem de plată a contribuției la asigurările sociale pentru cei care primesc prestații de concediu medical.

Ne reamintim că OUG nr. 115/ 2023 modifică articolul 155 din Codul fiscal, prin faptul că stabilește că, începând cu 1 ianuarie 2024, cuantumul concediului medical acordat de OGO nr. 158/2005 în concediu medical este supus unei contribuții de 10% la asigurarea de sănătate.

Legiuitorul poate modifica această regulă începând cu 12 aprilie 2024, astfel încât cerinţa de plată a contribuţiei la asigurarea de sănătate pentru indemnizaţia de concediu medical să se aplice numai unor categorii specifice de riscuri asigurate şi să nu se datoreze contribuţiei la asigurarea de sănătate pentru acele concediu medical, pretenţiile Benta.

În conformitate cu articolul 21 alineatul (3) din Regulamentul financiar, cuantumul veniturilor alocate este estimat la 1000000 EUR.

• Cod 01 – Boli obişnuite;

• Cod 07 – Carantină;

Acest lucru implică faptul că contribuția la sănătate pentru concediul medical nu se datorează celorlalte coduri.

Sumele cele mai frecvente din concediul medical care nu sunt acoperite de o primă de asigurare de sănătate după 12 aprilie 2024 sunt:

Cod 08 – Sarcina si lacomia;

Cod 06 – Urgenţă medicală-chirurgicale;

• Cod 15 – Risc matern;

Codul 12 – Tuberculoza.

Notă: Legiuitorul menține scutirea pentru prestațiile de sănătate pentru boli și accidente de muncă.

EkoNews.ro

Articol preluat de pe: Hotnews Economie

Articole Recente