Firmele din agricultură și industria alimentară nu știu ce salariu minim brut să aplice: 3.436 lei sau 3.700 lei?

agricultură

Guvernul a crescut salariul minim brut, dar problema pe care și-o pun firmele din agricultură și industria alimentară este ce nivel trebuie să aplice, pentru că brutul reglementat special (prin L134/2022 și modificat prin OUG 93/2023) este acum mai mic decât cel general.

Acum, angajații din agricultură și industria alimentară au un brut de 3.436 lei (mărit prin OUG 93/2023), iar salariul minim garantat în plată crește de la 1 iulie 2024 la 3.700 lei.

Netul (adică banii pe care îi iau în mână angajații) va fi în continuare mai mare (dacă se aplică valoarea din Legea specială) pentru că sunt facilități în acele sectoare (cu 33 lei): nu se plătește impozit pe venit. Problema este legată de valoarea brută pe care trebuie să o aplice firmele.

Anul trecut, pentru a nu fi această confuzie, Guvernul a adăugat o prevedere în Hotărârea de mărire a salariului minim: „Prevederile art. 1 nu se aplică în sectorul agricol și industria alimentară, fiind aplicabile prevederile art. III din Legea nr. 135/2022 pentru modificarea și completarea unor acte normative”

Asta pentru că la acel moment încă nu era mărită suma pentru agricultură și industria alimentară (OUG a venit ulterior).

Acum, acest paragraf lipsește, acesta fiind motivul confuziei.

Consultantul fiscal Adrian Bența spune, într-un document transmis Hotnews.ro, că actul normativ nu aduce vreo reglementare punctuală pentru salariații din domeniul industriei alimentare sau agricultură. “Prin urmare, acesta (3.700 lei n.r.) va fi și salariul minim brut lunar de încadrare pentru acești salariați”, afirmă el.

Firmele din agricultură și industria alimentară așteaptă o precizare de la ITM, ori Ministerul Muncii. Unii chiar se gândesc să adreseze întrebarea la Ministerul Agriculturii, deși nu este instituția responsabilă de reglementarea salariului minim.

Până la 1 iulie este timp pentru precizări în acest sens.

EkoNews.ro

Articole Recente