Prețuri negative pe piața energiei: Oportunități și provocări pentru consumatorii români

energie

Acest week-end este a treia oară la rând că preţurile la schimbul de energie Bucureşti sunt negative, ceea ce înseamnă că producătorii plătesc pentru a prelua energia lor în contrast cu ceea ce se obişnuieşte. Paradoxal, acest lucru nu duce la o scădere a tarifelor plătite de consumatorii finali, aşa cum ne-am fi aşteptat. Aceasta deoarece costurile producătorilor cresc, după cum explică Dumitru Chisalita, un expert în domeniu. Soluţia este investiţia în instalaţiile de stocare a energiei electrice, spune el.

Panouri solare Foto: Shutterstock

Mâine, pe piaţa spot pentru OPCOM, preţurile ajung la niveluri negative – record de peste 270 lei pe MWh în anumite ore.

Când producţia de energie eoliană şi solară este foarte mare în acelaşi timp cu consumul ţării este foarte scăzut, există preţuri negative.

E al treilea weekend la rând.

Pentru că abia începem sezonul cald şi vom continua această tendinţă a consumului de energie, a declarat vineri Dumitru Chisalita, preşedintele Asociaţiei Energetice Inteligente. “Vom avea mai multe din aceste situaţii.

Din păcate, o astfel de situaţie nu este în avantajul nostru, ci în dezavantajul nostru în calitate de consumatori, afirmă el.

“Aceasta deoarece energia cu preţuri negative sau aproape zero înseamnă oprirea unor capacităţi de producţie,” a afirmat el. Costurile mai mari şi costurile mai mari duc la costuri mai mari, ceea ce înseamnă un număr mai mic de ore de lucru, a afirmat Chisalita.

Cum putem profita de aceste situaţii?

“Lucrurile sunt foarte simple. Să păstrăm energia la maxim. Chiar și cu costurile de depozitare, cu siguranță nu primim costuri de nouă ori mai mari, așa cum s-a întâmplat săptămâna trecută, între prețul negativ și prețul maxim de import intrazilnic.

Ar trebui să fim preocupaţi în acest moment de dezvoltarea capacităţilor de stocare, fie că vorbim despre baterii, stocare hidrogen sau stocare hidroelectrică. Acesta este modul de a obține prețuri mai mici. Din păcate, fără aceasta, tendința este de a avea prețuri mai mari, nu mai mici,” a completat specialistul.

Read and Energy va fi din nou liber mâine, cu bursă, timp de șase ore / Cum răspunde ministrul energiei, întrebat ce înseamnă acest lucru pentru facturile românești

EkoNews.ro

Articol preluat de pe: Hotnews Economie

Articole Recente