Procurorul european Laura Kovesi și Lupta împotriva Corupției

Kovesi

Jurnaliştii din Grecia remarcă faptul că fostul şef al ADN-ului “ia de coarne taurul de impunitate în Grecia” în cazul dezastrului feroviar, menţionând că puterea politică din Bucureşti ar fi încercat să-l oprească pe Kovesi să ajungă la şeful Parchetului European.

Laura Kovesi este, pe baza mai multor asemănări, un fel de Eleni Touloupaki din România. Eleni Touloupaki a fost procurorul anticorupție din Grecia care a avut de-a face cu scandalul Novartis, care a izbucnit în 2017 în timpul guvernării radicalului SYRIZA de stânga. Peste 100 de medici, aproximativ 30 de înalţi funcţionari publici, 10 politicieni din Noua Democraţie (actualul partid de guvernământ) şi PASOK (Partidul socialist din decizia anterioară) au fost acuzaţi de primirea mitei pentru creşterea artificială a preţurilor medicamentelor pe piaţa greacă.

Unele dintre figurile politice criticate, în special foştii miniştri ai sănătăţii, au depus o plângere împotriva lui Touloupaki pentru că s-a folosit de sprijinul său pentru a juca jocuri politice cu SYRIZA. Touloupaki a fost eliminat din funcție după ce Noua Democrație a câștigat alegerile în 2019.

În 2020, Parlamentul de la Atena a votat desfiinţarea postului de procuror anticorupţie, iar dosarele lui Touloupaki au fost transferate procurorului pentru infracţiuni economice. Judecătorii din 2021 au decis să închidă cazul Novartis deoarece era imposibil să se determine proveniența sumelor substanțiale din conturile acuzatului. Toată justiţia greacă a declarat că investigaţiile lui Touloupaki au fost corecte şi că nu a existat niciun motiv pentru a acţiona împotriva acestor politicieni în vara anului 2022.

Ca procuror anticorupție în țara sa, Kovesi a pus un prim-ministru, miniștri și parlamentari în închisoare pentru corupție, care a încercat să o distrugă prin modul bine-cunoscut de a o da în judecată. Acestea nu au fost aduse în fața justiției de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, iar în 2019. Deşi guvernul român a luptat împotriva lui, se afirmă în articolul publicat de Rador Radio România.

Aceştia susţin, de asemenea, că Kovesi a fost auzit pentru prima dată în Grecia când avocaţii săi nu au reuşit să o împiedice să înlăture imunitatea Evei Kaili (un deputat grec acuzat de corupţie în scandalul Qatargate). tra.) în cazul taxelor colaboratorilor săi.

Kovesi a călătorit la Atena în martie pentru a afla mai multe despre gestionarea defectuoasă a fondurilor pentru calea ferată greacă, care a fost adevărata sursă a tragediei Templelor, potrivit jurnaliştilor care au furnizat şi citaţii presei. Coms. Un tren de marfă și un tren de pasageri s-au ciocnit în februarie 2023, iar accidentul a fost cauzat de lacune semnificative în sistemul de semnalizare al autobuzului feroviar Atena-Thessaloniki.

Jurnaliştii iau notă de şeful Parchetului European şi remarcă faptul că guvernul nu i-a uşurat situaţia.

EkoNews.ro

Articol preluat de pe: Realitatea Extern

Articole Recente