Război în Ucraina, ziua 785: Zelenski a cerut la reuniunea Consiliului European mai multe sisteme de apărare aeriană.

Ucraina

Război în Ucraina, ziua 785: Zelenski a cerut la reuniunea Consiliului European mai multe sisteme de apărare aeriană. Olanda se oferă să cumpere sisteme Patriot de la aliaţi pentru Kiev

UPDATE 12:39 – Doi presupuşi spioni ruşi, arestaţi în Bavaria, la Bayreuth. Dieter S. şi Alexander J., cu cetăţenie germană, acuzaţi că plănuiau acte de sabotaj pentru a împiedica susţinerea militară a Ucrainei. Între ţinte, instalaţii folosite de trupe staţionate în Germania

Parchetul federal german anunţă joi arestarea a doi presupuşi spioni ruşi, suspectaţi de planificarea unor acte de sabotaj menite să submineze susţinerea militară a Ucrainei, relatează AFP.

Cei doi bărbaţi – care deţin totodată cetăţenia germană – au fost arestaţi la Bayreuth, un oraş situat în landul Bavaria, anunţă într-un comunicat parchetul federal.

Identificaţi drept Dieter S. şi Alexander J., ei sunt acuzaţi de faptul că au efectuat reperări ale unor eventuale ţinte în vederea unor atacuri vizând inclusiv ”instalaţii ale Forţelor Armate americane” staţionate în Germania.

Poliţişti au percheziţionat domiciile şi locurile de muncă ale celor doi bărbaţi, miercuri.

Ei sunt suspectaţi de faptul că au ”acţionat în contul unui serviciu de informaţii străin” în ceea ce procurorii califică drept un ”caz deosebit de grav” de spionaj.

Principalul acuzat – Dieter S. – făcea schimb de informaţii cu o persoană cu legături cu serviciile ruse de informaţii din 2023, în vederea unor eventuale acte de sabotaj pe teritoriul Germaniei.

”Acţiunile vizau în special să submineze susţinerea militară a Ucrainei de către Germania, în apărarea împotriva războiului rus de agresiune”, declară procurorii.

UPDATE 11:05 – Numărul morților în urma atacului rusesc de la Cernigău a crescut la 18

Numărul oamenilor care şi-au pierdut viaţa în urma unui atac rusesc asupra oraşului Cernigău, în nordul Ucrainei, a crescut la 18, iar alte 78 de persoane au fost rănite după ce trei rachete au lovit miercuri centrul oraşului, au anunţat joi oficiali ucraineni, relatează Reuters.

Atacul de la Cernigău, care a provocat daune infrastructurii civile a oraşului ucrainean, a fost cel mai sângeros atac aerian lansat de Rusia în ultimele săptămâni. Potrivit autorităţilor ucrainene, o instituţie de învăţământ, un spital şi 20 de locuinţe au fost avariate.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a avertizat miercuri pe secretarul general al NATO că ţara sa are nevoie de “măsuri imediate” pentru a-şi întări apărarea antiaeriană în faţa bombardamentelor ruse, după atacul de la Cernigău.

UPDATE 9:38 –  FMI: Războiul din Ucraina face ca economia Rusiei să crească anul acesta mai rapid decât toate economiile avansate

Rusia s-a adaptat la ”noua normalitate”, iar trecerea sa la economia de război, pe fondul agresiunii pe care o derulează împotriva Ucraina, a făcut FMI să estimeze că economia sa va crește anul acesta mai rapid decât ale statelor avansate.

Potrivit Fondului Monetar Internaţional, economia Rusiei va creşte în acest an cu 3,2%, mai rapid decât toate economiile avansate, a declarat FMI în raportul său World Economic Outlook, depăşind ratele de creştere prognozate pentru SUA (2,7%), Regatul Unit (0,5%), Germania (0,2%) şi Franţa ( 0,7%), transmite CNBC.

Predicţia este dificilă pentru naţiunile occidentale care au încercat să izoleze economic şi să pedepsească Rusia pentru invazia sa în Ucraina, declanşată în 2022.

Rutte se oferă să cumpere sisteme Patriot de la aliaţi pentru Ucraina
Premierul Olandei, Mark Rutte, s-a oferit să cumpere sisteme de apărare antiaeriană Patriot de la aliaţi pentru a le trimite în Ucraina, potrivit The Guardian.

Intensificarea atacurilor aeriene ale Rusiei asupra oraşelor ucrainene continuă să evidenţieze lipsa tot mai mare de sisteme de apărare aeriană suficiente.

“Ştim că multe ţări stau pe grămezi mari de sisteme Patriot, poate că nu doresc să le livreze direct”, a declarat Rutte după ce a sosit la summitul de două zile al liderilor UE de la Bruxelles.

“Putem să le cumpărăm de la ei, le putem livra Ucrainei, avem banii disponibili. Este crucial”.

Anterior, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a îndemnat, de asemenea, aliaţii să îşi intensifice eforturile pentru a furniza Kievului sisteme suplimentare de apărare aeriană.

“Realitatea este că, bineînţeles, avem sisteme disponibile care sunt suficient de mari pentru a ne permite să livrăm semnificativ mai mult Ucrainei în ceea ce priveşte apărarea aeriană în general şi… exact la asta lucrăm”, a adăugat el.

Urgenţa aprovizionării cu apărare antiaeriană a fost subliniată de un atac cu rachete ruseşti împotriva oraşului Cernihiv, miercuri dimineaţa, care a ucis cel puţin 17 persoane şi a rănit 60. Loviturile anterioare din ultimele săptămâni au provocat pagube importante reţelei energetice a Ucrainei, distrugând mai multe centrale termice.

EkoNews.ro

Articol preluat de pe: Realitatea Extern

Articole Recente