Norvegia. Țara în care studenții sunt plătiți să-și termine studiile.

Norvegia. Țara în care studenții sunt plătiți să-și termine studiile.

În Norvegia, sistemul de educație pentru adulți este structurat astfel încât să permită fiecărui individ să își completeze studiile lăsate neterminate. Angela Kecskes și Daniel Solheim, doi români stabiliți în Norvegia de aproape trei decenii, au dezvăluit în cadrul emisiunii „Departe de România” cum funcționează acest sistem generos.

„Școala pentru adulți este un fel de liceu unde poți să-ți obții competențele profesionale necesare pentru a merge mai departe la facultate. Totul este gratuit, iar cursurile sunt accesibile oricui dorește să-și continue educația”, explică Angela. Aceasta a subliniat și importanța limbii, deoarece a fost nevoită să învețe norvegiana și engleza pentru a putea profita de oportunitățile educaționale.

Împrumuturi și burse de la statul norvegian

Străinii care locuiesc în Norvegia pot beneficia de împrumuturi de stat, condiționat de obținerea dreptului de ședere definitiv, care se acordă după 5 ani de muncă în țară. „Acel împrumut este compus dintr-un împrumut bănesc și o bursă care acoperă 10 luni din an, exact durata unui an școlar”, adaugă Daniel Solheim.

Pentru a accesa aceste împrumuturi, solicitanții trebuie să fie înregistrați cu drept de ședere definitiv. Beneficiile sunt considerabile: statul norvegian nu doar că oferă acces gratuit la educație, dar și sprijină financiar studenților pentru a se putea dedica învățăturii, compensând veniturile pe care le-ar pierde altfel.

„Prin acest împrumut, acoperi o parte din veniturile la care poate renunți ca să ai timp să faci orele de curs, iar o parte din împrumut se transformă în bursă, atâta vreme cât ești la zi cu examenele și probele”, explică Solheim.

Modelul educațional norvegian este unul dintre cele mai progresiste și accesibile din lume, fiind un exemplu de urmat în ceea ce privește sprijinul acordat educației adulților. Pentru românii și alți străini stabiliți în această țară, acest sistem reprezintă o șansă reală de a-și îmbunătăți calificările și de a avea o viață mai bună în una dintre cele mai dezvoltate țări din lume.

EkoNews.ro

 

Articole Recente