Ministra Justiției, nemulțumiri legate de dosarul accidentului de la 2 mai: ”Nu poţi să te faci că nu există controverse şi semne de întrebare”

ministra justitiei

Ministra Justiției, Alina Gorghiu, are nemulțumiri legate de dosarul accidentului de la 2 mai. Joi, 25 aprilie, în cadrul unei intervenții publice, Ministra Justiției, Alina Gorghiu, a subliniat faptul că există numeroase controverse și întrebări legate de modul în care s-a desfășurat procedura judiciară în cazul dosarului privind accidentul din data de 2 mai. Ministra a exprimat o dezamăgire vizibilă față de faptul că decizia recentă a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) nu a reușit să elimine dubiile și nelămuririle publicului, aspect pe care și l-ar fi dorit clarificat în totalitate pentru a restabili încrederea în sistemul judiciar.

Aceste comentarii ale Ministrei Justiției vin în contextul în care, urmare a unei hotărâri a CSM, s-a decis că judecătoarea Ioana Ancuța Popoviciu, responsabilă de gestionarea dosarului accidentului de la 2 Mai, nu va fi suspendată din funcție. Această decizie a stârnit reacții diverse în rândul opiniei publice, punând sub semnul întrebării integritatea proceselor judiciare și modul în care acestea sunt supravegheate de organismele competente.

”Decizia de ieri (miercuri, nr) a aparţinut Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a CSM, ministrul nu e parte a acestei secţii. Nu am niciun fel de atribuţie în toată această procedură. Secţia a analizat dosarul şi aşa cum ştiţi, a decis ca judecătoarea din dosarul Pascu să nu fie suspendată până la finalizarea procedurii disciplinare, chiar dacă Inspecţia Judiciară a transmis acel raport prin care propunerea suspendarea doamnei judecător până la finalizarea acţiunii disciplinare”, a declarat Alina Gorghiu.

Ministrul Justiției a făcut unele clarificări esențiale în legătură cu stadiul actual al dosarului penal, subliniind că acesta este încă în curs de desfășurare și că procedurile judiciare sunt în plină evoluție. De asemenea, ministrul a adăugat că, paralel cu procedura penală, se desfășoară și o acțiune disciplinară.

Acest fapt este deosebit de important pentru a înțelege că justiția își urmează cursul în mod organizat și meticulos, asigurându-se că toate aspectele și implicațiile cazului sunt tratate cu seriozitatea și atenția cuvenită. Astfel, prin aceste declarații, Ministrul Justiției reiterează angajamentul instituției de a menține transparența și de a asigura o administrare corectă și eficientă a justiției.

”Acum, în calitate de ministru, am o obligaţie de rezervă, pe care nu pot să o încalc, nu pot să mă pronunţ cu privire la dosar, nu am voie să mă pronunţ cu privire la probele din dosar. Însă, am spus nu o dată, ci de fiecare dată când a venit vorba de acest caz şi de alte cazuri care au avut aceeaşi încărcătură, că nu poţi să te faci că nu există controverse şi semne de întrebare cu privire la procedura care s-a desfăşurat în acest dosar. Motiv pentru care mi-aş fi dorit ca decizia de ieri a CSM să spulbere orice fel de semn de întrebare, de nelămurire a publicului”, a completat ministra Justiției, Alina Gorghiu.

Ministra Justiției, Alina Gorghiu, noi declarații despre accidentul de la 2 mai

Ea a menţionat că ”Justiţia nu se face la televizor, nu se face în stradă, ci în instanţe, dar în acelaşi timp, avem obligaţia să ascultăm care sunt nemulţumirile cetăţenilor şi să încercăm să fim transparenţi şi să dăm răspuns acestor nemulţumiri”.

”Rămâne să evalueze fiecare dacă decizia de ieri a fost înţeleaptă sau nu. Din punctul meu de vedere, fiecare acţiune, fiecare decizie a CSM, a ministerului, a sistemului judiciar, trebuie să ajute la creşterea încrederii în Justiţie, şi nu la o şi mai mare nemulţumire a cetăţenilor. Vom vedea care va fi evoluţia în acest dosar, dar, repet, îmi doresc tare mult să contribuim la creşterea încrederii în justiţie, nu la a pune încă o sămânţă în grădina neîncrederii”, a completat Gorghiu.

Judecătoarea din dosarul accidentului de la 2 Mai, Ioana Ancuţa Popoviciu, nu va fi suspendată din funcţie, a decis, miercuri, Consiliul Superior al Magistraturii, care a respins cererea Inspecţiei Judiciare ca neîntemeiată. Secţia pentru judecători în materie disciplinară a apreciat că exercitarea în continuare a funcţiei de către Ioana Ancuţa Popoviciu ”nu este de natură a afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurii disciplinare faţă de aceasta”.

Sursa: https://ziare.com/accident-2-mai/accident-2-mai-dosar-ministra-gorghiu-semne-intrebare-controverse-decizie-csm-1866237

Articole Recente