Câte dintre aceste sărbători au fost puse la dispoziţie în primul trimestru al anului 2024? “Taxa pe boală” va fi plătită doar în vacanţă pentru boli comune, carantină şi recuperare profesională.

sărbători

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Mihai Constantin, a declarat joi că contribuţia de 10% la sănătate va fi colectată numai în cazul sărbătorilor de boală acordate pentru boli comune, carantină şi recuperare profesională, sau mai exact în perioada de recuperare dintr-o condiţie. De asemenea, el a dezvăluit CNAS câte dintre aceste sărbători a înregistrat pentru plată în primul trimestru al acestui an.

La spital Foto: Viktor Levi › 124, Dreamstime.com

Pentru a clarifica categoriile de concediu medical pentru care contribuţia la sănătate (CAS) nu va fi percepută, guvernul a adoptat joi o ordonanţă de urgenţă care stabileşte codurile de prestaţii de sănătate pentru care se va menţine contribuţia de 10% la sănătate: Cod 01 (Boala Ordinară), Cod 07 (Carantină) şi Cod 10 (Reducerea vieţii normale de lucru până la 1 / 4).

Beneficiile pentru sănătate pentru persoanele aflate în concediu de maternitate, îngrijire a copilului bolnav, risc matern, îngrijire oncologică, cancer, HIV/SIDA, TB, boli cardiovasculare, arsuri grave (arsuri mari), urgenţe medicale etc.

]Conținut actualizat]

  • La încheierea întâlnirii Guvernului, Mihai Constantin a declarat: “07 se referă la concediul medical care implică carantină, iar 10 se referă la concediul medical acordat de medici pentru recuperarea profesională, şi anume pentru reducerea timpului de lucru în timpul recuperării dintr-o condiţie,” iar “10 se referă la concediul medical acordat de medici pentru recuperare profesională.”

Românii și-au luat peste 425.000 de concedii medicale pentru boli obișnuite în primul trimestru din 2024

image

El a prezentat, de asemenea, date de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) cu privire la aceste trei tipuri diferite de concediu medical, subliniind faptul că majoritatea acestora sunt vacanţe bolnave.

  • “În primul trimestru al anului în cauză au fost plătite CNAS 425.791 de concedii medicale legate de Codul 01 (boală comună), a declarat Mihai Constantin.

În aceeași perioadă, 21 de concediu medical de carantină (cod 07) și 16 concediu medical au fost înregistrate la CNAS pentru o reducere de 1 / 4 a vieții profesionale normale.

În comparaţie cu aceasta, anul trecut au fost înregistrate peste 3,38 milioane de concediu medical la CNAS, dintre care peste 1,9 milioane de concediu medical au fost pentru boli obişnuite, 284 de concediu medical – în caz de carantină şi 195 de sărbători medii pentru o reducere de 1 / 4 a vieţii profesionale normale.

Guvernul a corectat de 3 ori „taxa pe boală”. Constantin: Nu știu să fie precedent în acest lucru, dar ne adaptăm și necesităților

Întrebat de HotNews. Potrivit lui Mihai Constantin, care a descris cât de tipic este pentru guvern să anunţe pentru a treia oară adoptarea unei ordonanţe menite să elimine “taxa pentru boală,” “un act legislativ poate fi pus sub semnul întrebării dacă, după ce a trecut o întâlnire a guvernului, există plângeri care pot fi vulnerabile într-un fel sau altul sau care necesită clarificarea unor probleme.

  • ” Acest lucru s-a întâmplat, nu ştiu dacă mijloacele normale şi frecvent, nu ştiu dacă sunt precedente în acest sens, dar ne adaptăm şi nevoilor. Guvernul doreşte şi şi-a exprimat clar intenţiile de a proteja bolile mai grave, dar de a tempera într-un fel sau de a normaliza practica acordării concediului medical în general, care depinde de medici, potrivit lui Mihai Constantin.

Nu s-au făcut modificări ale consultării publice pe site-ul web al SGG, dar a declarat că “va trebui să vedem forma care apare în Monitorul Oficial.”

EkoNews.ro

Articol preluat de pe: Sanatate Hotnews

Articole Recente