Clarificările CNAS privind persoanele neasigurate care “vor avea aceleaşi drepturi ca şi persoanele asigurate” se referă numai la asigurarea necanceroasă.

CNAS

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Valeria Herdea, a precizat joi că de la 1 iulie, cei care nu plătesc asigurarea de sănătate “vor avea aceleaşi drepturi ca şi persoanele asigurate, deoarece Constituţia afirmă că suntem cu toţii egali. În conformitate cu prevederile Planului Naţional de Combatere şi Control al Cancerului, Valeria Herdea a declarat joi că este vorba doar despre pacienţii neasiguraţi care sunt suspectaţi de boală oncologică şi care vor avea acces liber la analize de diagnostic al cancerului.

Sediul CNASFTO: AGERPRES

Odată diagnosticaţi cu un tip de cancer, aceşti pacienţi se înscriu automat în Programul Naţional de Oncologie, care încă are loc acum, şi primesc tratament gratuit pentru el.

Cu toate acestea, modificarea elaborată de CNAS la 1 iulie se referă la analize de diagnostic, pe care, până în prezent, neasiguraţii le plăteau şi care, începând cu 1 iulie, vor fi gratuite.

Conform prevederilor Planului Naţional de Control şi Combatere a Cancerului, persoanele neasigurate vor avea acces la servicii preventive şi diagnostic precoce pentru bolile oncologice începând cu 1 iulie 2024. Aceste servicii vor fi stabilite din bugetul de stat,” declară Valeria Herdea, preşedinta CNAS joi.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Valeria Herdea, a declarat miercuri la Targu Mureş că va fi semnat un nou contract-cadru începând cu 1 iulie, care va avea o serie de schimbări, dar “nu spectaculoase.” Ea a adăugat că noul contract din 1 iulie 2024 va acorda persoanelor neasigurate aceleaşi drepturi ca şi celor asiguraţi şi că există o promisiune din partea Băncii Mondiale că aceste servicii vor fi plătite, aşa cum a spus Agerpres:

Deoarece Constituţia spune că suntem cu toţii egali, contractul semnat la 1 iulie 2024 va aduce neasiguraţi şi promisiunea Băncii Mondiale că aceste servicii vor fi plătite şi vor avea aceleaşi drepturi ca şi asiguratul. Încercăm să schimbăm multe lucruri, dar e foarte greu. Este un an greu, un an de procese, ştii, nu are sens să-ţi spun mai multe,” a citat Agerpres Valeria Herdea, citat miercuri.

EkoNews.ro

Articol preluat de pe: Sanatate Hotnews

Articole Recente