Radiografie a sănătății în România: Diferențe regionale expuse de Panorama

Panorama

Puteţi găsi date despre fiecare judeţ şi localitate – medici, spitale, boli, paturi şi evoluţii, într-un grafic publicat sâmbătă, 13 aprilie, de Panorama.

Grafică și hărți privind sistemul de sănătate în RomâniaFoto: Panorama. es

Speranţa de viaţă în România este de 75 de ani, în UE, 80 de ani. Cu toate acestea, toate investițiile și problemele, succesele și eșecurile unui sistem de sănătate depășesc această cifră cumulativă.

Pentru site-ul Panorama, jurnaliştii Claudia Spiridon şi Edit Gyenge au creat o radiografie interactivă a sistemului sanitar românesc.

La 30 de ani, există şanse de 40% ca un român să nu fi vizitat niciodată un practicant generalist. Există doar 25% şanse ca un european să nu fi vorbit cu un practicant generalist până la 30 de ani.

Apoi golul creşte şi mai mult. La 50 de ani, românul are 60% şanse de a muri de boli de inimă. Europa are 37% şanse.

După bolile cardiovasculare, a doua cauză a mortalităţii în România este cancerul. “Cinci români mor în fiecare oră de cancer,” scrie Panorama. Fiecare boală și evoluția ei în ceea ce privește numărul de cazuri care nu mai puteau fi salvate sunt evidențiate în articol. România continuă să aibă cea de-a treia rată a mortalităţii care poate fi evitată în UE.

Conform definiţiei UE, “Prevenirea – evitarea mortalităţii este definită ca moartea care poate fi evitată în principal prin intervenţii de sănătate publică şi prevenire.”

Articolul interactiv din Panorama oferă posibilitatea de a vedea ce facilități medicale sunt, care sunt principalele cauze ale morții județene, și modul în care acestea sunt specifice și diferite de media din națiune.

EkoNews.ro

Articol preluat de pe: Sanatate Hotnews

Articole Recente