Rafila nu a reuşit să afle cine era asistenta care a raportat moartea suspectă a pacienţilor la spitalul St. Pantelimon. “Lasăm lucrurile să plece, nu le influenţăm”

Rafila

Ministrul sănătății Alexandru Rafila a declarat sâmbătă că nu a identificat încă persoana care s-a plâns de moartea suspectă a şapte pacienţi de la spitalul Saint Pantelimon, dar că va exista şi o discuţie cu asistenta medicală. El a afirmat că au existat 17 decese în patru zile şi că majoritatea pacienţilor aveau între 85 şi 90 de ani. Între timp, mai multe anchete au loc la acest spital.

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila şi Bogdan Socea, directorul Spitalului St. Pantelimon din Bucureşti

“Aceasta este, de asemenea, o investigaţie penală efectuată de Procuratura din Bucureşti şi nu aş dori să influenţez această investigaţie, dar cu siguranţă, colegii mei, echipa de control intern a spitalului, Corpul de Control, Colegiul Medicilor, trebuie să analizeze anumite date referitoare la partea profesională, cum a fost exercitat actul medical. Până când am plecat de la spital, nu aveam niciun element, nu spun că nu există, dar cel puţin nu aveam elemente care să susţină un astfel de culp medical care să ducă la această concluzie,” a declarat Alexandru Rafila, în cadrul emisiunii politice interne, sâmbătă, la First TV, scrie News. Ross.

Ministrul Sănătăţii a explicat că există 17 decese şi nu 19, aşa cum se ştia iniţial, în termen de patru zile.

“Nu sunt 19, sunt 17 morţi în patru zile. Plângerea iniţială, făcută de o persoană cu care nu ne-am întâlnit, o asistentă… Nu am vorbit cu ea pentru că nici ea nu a fost nominalizată în plângere. Directorul medical a primit informaţii de la o asistentă medicală de la terapie intensivă, dar nu a furnizat un nume pentru persoana care a făcut plângerea. Dacă fapta există, este un lucru bun că a făcut-o, dacă nu, atunci cu siguranță trebuie să reacționăm în consecință și să spunem că a fost o dezinformare. Am lăsat lucrurile să se întâmple, nu le influenţăm, dar medical, până când am plecat din spital, nu au existat elemente care au dus la concluzia că pacienţii nu au fost trataţi bine. Pentru că toată lumea a raportat 17 decese la Terapie Intensivă, mai e un lucru important: departamentul de terapie intensivă îi îmbolnăveşte grav pe toţi din spital. Deci, a fost aproximativ numărul de internări la spital. Au murit în secţia de terapie intensivă, dar acolo sunt luate cazurile serioase şi acest lucru se întâmplă în secţia de terapie intensivă,” a spus Rafila.

“Căutăm să facem o comparaţie cu alte spitale”

Când a fost interogat cu privire la o rată tipică de 17 decese în trei până la patru zile fiind o rată normală într-un spital, Rafila a spus că se va face o comparaţie cu alte spitale.

“Acum căutăm să facem o comparaţie cu alte spitale. Am cerut date de la acest spital pentru 2022 – 2023 și primele trei luni din 2024. Rata mortalităţii este de aproximativ 3,5% pe zi, în medie. Încrederea pacienţilor în sistemul de sănătate este o necesitate. Fără încredere în sistemul de sănătate, nu putem lucra, deoarece înseamnă că nu ne facem datoria în mod serios, consecvent, eficient. Trebuie să demontăm sau să spunem dacă există suspans, oricum trebuie să spunem adevărul oamenilor, să fim presupui, iar apoi vor avea încredere în noi ca profesionişti, ca autorităţi din domeniul sănătăţii publice,” a adăugat Rafila.

Rafila a răspuns că ea nu crede că ar putea fi cazul atunci când a întrebat dacă medicii ar fi dat o substanță la pacienții care mai târziu au murit pentru a elibera paturile la Terapie Intensivă.

“Nu cred că ar fi trebuit să se întâmple asta. Ministerul Sănătăţii are un dispecer numit Unitatea de Operaţiuni de Urgenţă, care ţine file pe toate paturile ATI din Capitală şi dincolo. Pacienţii sunt direcţionaţi automat către un alt spital care este disponibil dacă există congestie la un spital. Să spunem doar că în timpul pandemiei ai putea spune că ai avut o supraaglomerare. Acum, nu există nici o astfel de problemă. Este un vasopresor, ceea ce înseamnă că menține tensiunea arterială mai mare. Am verificat, au avut 1.000 de flacoane, care este o cantitate foarte mare în stoc. În nici un caz nu se poate invoca lipsa de medicamente, a afirmat Rafila.

Ministrul sănătăţii a spus că plângerea a fost făcută de asistenta şefă a spitalului.

Asistenta medicală a făcut această plângere, nu am putut vorbi cu doamna. Cred că era cu poliţia, făcând declaraţii. Nu era în spital când eram în spital şi când colegii mei erau în Corpul de Control, dar cu siguranţă va fi o discuţie cu ea săptămâna viitoare, să vedem cine a furnizat această informaţie, pentru că trebuie să verifici sursa şi credibilitatea informaţiei,” a explicat Rafila.

Când a fost întrebat dacă exhumarea decedatului este posibilă, Alexandru Rafila a răspuns că este un proces judiciar care ar putea fi utilizat.

“Nu am vorbit cu procurorul în nici un fel. Sigur, este o procedură judiciară care poate fi aplicată. Întotdeauna trebuie să vezi de ce faci această procedură, dacă există suspiciuni. Nu ştiu ce date au, şi de aceea nu vreau să mă pronunţ în niciun fel,” a adăugat Rafila.

Ministrul a declarat de asemenea că decedatul era în vârstă.

“Marea lor majoritate era de peste 85-90 de ani,” a terminat Rafila.

EkoNews.ro

Articol preluat de pe: Sanatate Hotnews

Articole Recente