Şeful secţiei de terapie intensivă de la spitalul Sf. Pantelimon, despre scandalul celor suspectaţi morţi: “Încă mai avem furia unei persoane de înfruntat.”

Sf. Pantelimon

Şeful secţiei de terapie intensivă de la Spitalul Sf. Pantelimon din Bucureşti, Florina Pompilian, a declarat sâmbătă că s – a întors în unitate după o absenţă de cinci ani şi a găsit o secţiune separată şi abia funcţională, după 50 de cadre rămase într – un an. Oamenii au pretins presiuni psihologice care i-au împiedicat să vorbească cu psihologii şi au refuzat întoarcerea lor, chiar şi după schimbarea structurii organizaţionale. Doctorul a afirmat că “furia unei singure persoane, care nu a făcut altceva decât să deterioreze adevărul,” este cauza stării actuale a secţiei, unde există acuzaţii că 17 pacienţi au murit în doar câteva zile.

Sf. Pantelimon Spitalul Clinic de Urgenţă Foto: AGERPRES

“Nu suport minciuna! Mai ales o minciună care destabilizează un întreg sistem, cauzează panică şi are un impact direct asupra întregii activităţi medicale a unui colectiv! Şi eu spun întreg, dar nu vindecat! Pentru că în secţiunea despre care vorbesc, lucrurile au fost greu de imaginat pentru cineva din afara lui,” a declarat Florina Pompilian, şeful secţiei de terapie intensivă de la Spitalul Sf. Pantelimon din Bucureşti, potrivit publicaţiei News. ros, sâmbătă.

Ea afirmă că el s – a întors la unitatea sa după o absenţă de cinci ani şi a constatat că este extrem de dificil: “Ştiam că voi ajunge într – o secţie unde echipa fusese “decimată,” “unde 50 de medici şi asistente medicale plecaseră în decurs de un an, fără presiuni fizice, dar mai ales psihice, unde asistentele erau bătute şi ofensate permanent, unde asistentele erau puse” pentru a şterge vasul de toaletă de mână, “unde medicii erau denigraţi. Lucra din greu cu 5 medici (dintre care unii erau pe punctul de a pleca)! pe o secţie ICU de 25 pat şi 15 săli de operaţie.”

Potrivit Florinei Pompilian, ea i-a spus unora dintre cei decedaţi: “Ceea ce au auzit urechile mele a fost incredibil pentru mine: ei încă se vedeau cu un psiholog după atacurile mentale la care fuseseră supuşi, ei erau încă speriaţi de ceea ce s-ar fi putut întâmpla dacă nu plecaseră.”

Şeful secţiei de terapie intensivă a spitalului Sf. Pantelimon a susţinut că a trebuit să reconstruiască echipa în ciuda opoziţiei unei persoane: “Am găsit o secţiune divizată, a trebuit să ne îndeplinim activitatea cu deficienţe teribile (să ni se dea peste 13 injecţii funcţionale şi 60 de defecte nu este uşor! Încă mai avem de a face cu furia unei persoane care, în aceste trei luni, a făcut nimic altceva decât vina, distorsiona adevărul, încerca să intimideze personalul, menține că starea de incertitudine față de un vis de viitorul acestui colectiv, și, evident, pentru a instiga activitatea întregului spital.

Florina Pompilian afirmă că medicii din alte spitale i-au spus că părinţii pacienţilor au fost sfătuiţi să-şi aducă rudele din Saint Pantelimon.

Şeful secţiunii a mai scris: “E halucinant să auzim de la colegii din alte spitale că îngrijitorii au fost sfătuiţi să-şi scoată pacienţii din spital, că sunt doar imbecili aici, că halucinează acuzaţii că eu, şeful departamentului, marginalizez, că am improvizat o secţie de terapie intensivă unde pacienţii ventilaţi sunt nesupravegheaţi, că managerul şi directorul medical o hărţuiesc şi o discreditează,” şeful secţiunii de terapie intensivă.

“Sigur, dacă” pentru a marginaliza “mijloace” de a detrona “din acel post în compartimentul operatorului de ginecologie, pe care el a atribuit la sine ca definitiv. Sau dacă “marginalizing” înseamnă să nu asculţi când începe polilogia obositoare, şeful departamentului a spus: “…

Consideră că “trist şi foarte serios” a ajuns la această situaţie.

“Am trecut printr-un moment ca acesta, care are un impact nu doar asupra secţiei şi spitalului, ci şi asupra întregului sistem medical,” a declarat senatorul. Relaţia pacient-pacient, esenţială pentru munca pe care o facem, afectează încrederea populaţiei române în sistemul sanitar al ţării, potrivit Florinei Pompilian.

Investigatorii îşi vor relua investigaţiile luni.

În conformitate cu Agerpres, Procuratura şi poliţia de la Serviciul Omucideri vor relua audierile luni în cazul unor suspiciuni de deces la Spitalul de Urgenţă Sf. Pantelimon din capitală ca parte a unui caz penal deschis pentru crimă.

Joi s-a făcut o plângere din partea unui angajat al unui spital din partea Parchetului din apropierea Curţii din Bucureşti că aproximativ 20 de pacienţi ar fi murit în perioada 4-7 aprilie 2024, în cadrul Departamentului de Anestezie şi Terapie Intensivă (ICU), din cauza reducerii voluntare a dozei de noradrenalină de către profesioniştii din domeniul sănătăţii. Acest neurotransmiţător este utilizat pentru creşterea sau menţinerea tensiunii arteriale.

Procurorii au început urmărirea penală a acuzaţiei de crimă şi au furnizat o serie de mijloace diferite de susţinere a apărării.

Astfel, anchetatorii au călătorit joi la secţiunea ICU şi au efectuat o investigaţie la faţa locului, solicitând în acelaşi timp documente mai relevante, care, datorită volumului lor, nu au putut fi predate la faţa locului.

Vineri, angajaţii spitalului au fost auziţi ca martori.

De asemenea, au fost obţinute documente medicale pentru toţi pacienţii care au decedat în secţiunea ICU între 4 şi 7 aprilie 2024 (17 pacienţi) şi alte documente.

Procuratura informează publicul că documentele obținute în perioada următoare vor fi analizate și vor fi interogați martori suplimentari pentru a verifica fiecare aspect al cauzei.

Cercetarea este efectuată de Procuratura din Bucureşti – Serviciul Omucideri şi Direcţia Generală de Poliţie din Bucureşti – Serviciul Omucideri.

EkoNews.ro

Articol preluat de pe: Sanatate Hotnews

Articole Recente