Medic: În ultima vreme apar mulţi pacienţi sub 50 de ani, cu forme grave de cancer

Medic

Dr. Mircea Savu, medic primar radioterapie la Institutul Oncologic Bucureşti a declarat într-un interviu acordat News.ro că adresabilitatea pacienţilor cu vârsta sub 50 de ani cu forme de cancer – unii dintre ei cu forme avansate de boală – a crescut la această unitate sanitară. Nu se poate însă preciza cifra exactă a acestor pacienţi tocmai pentru că încă nu este gata Registrul Naţional de Cancer, a precizat specialistul. Din punctul de vedere al incidenţei tipului de cancer, sunt foarte des întâlnite, spune dr. Savu, cancerele pulmonare aflate în stadii avansate.

Medic și pacient Foto: © Alexander Raths | Dreamstime.com

„Este adevărat că în ultima vreme au fost nişte semnale de alarmă din partea instituţiilor europene, instituţiilor medicale şi care atrag atenţia asupra creşterii, unii zic explozive, a incidenţei cancerului sub 50 de ani.

Din păcate, în România, citeam chiar azi că se lucrează din nou la Registrul Naţional de Cancer, lucru foarte important pentru că este singura modalitate care îţi permite să-ţi aloci resursele în mod corect. În principiu Registrul există, dar din păcate numai pe hârtie. Aşa că nu vă pot da un răspuns clar, corect şi bazat pe nişte dovezi, în ce măsură această situaţie, dramatică de altfel, se regăseşte sau nu şi în România.

Într-adevăr, am observat şi noi că în ultima vreme apar mulţi pacienţi sub 50 de ani, şi din păcate unii dintre ei cu boli grave. Cu cancere pulmonare care sunt metastatice de la început, cu cancere la nivelul esofagului, cu extensie mare şi cu eforturi deosebite de a stăpâni boala, pentru că una este să tratezi nişte neoplazii într-un stadiu incipient şi vindecabil, şi alta e să tratezi cu artileria grea, să spunem aşa, care înseamnă resurse, cancere aflate în stadii avansate”, a explicat dr. Mircea Savu.

Supravieţuirea la 5 ani, în mod clar diferită în cazul celor diagnosticaţi încă din fazele incipiente de boală, faţă de cea în cazul celor diagnosticaţi prea târziu.

„Există nişte criterii după care noi apreciem rezultatele tratamentului oncologic. Trebuie să subliniez faptul că unul dintre aceste criterii, care este foarte important şi foarte accentuat, pe care se pune accentul în mod deosebit în ultima vreme, este şi calitatea vieţii şi trebuie să vă spun că tratamentele, sigur, s-au ameliorat mult, au apărut teste genetice care îndrumă către un anumit tratament, imunoterapie şi aşa mai departe. Dar toate aceste tratamente nu sunt uşor de suportat, atrag după sine nişte efecte secundare severe şi chiar complicaţii redutabile ale tratamentului.

Este evident că diferenţele de supravieţuire la 5 ani, care reprezintă una dintre formele prin care noi apreciem rezultatele tratamentului, sunt semnificative, drastic aş spune între cancerele stadiul 1 şi 2 şi cancerele în stadiul 3 şi 4”, a precizat dr. Mircea Savu.

Cele mai întâlnite cancere în ultima perioadă, din experienţa medicului Mircea Savu, la Institutul Oncologic Bucureşti: cancerele pulmonare, cancerele esofagiene şi cancerele digestive, acestea din urmă fiind legate de modificarea obiceiurilor alimentare, spune dr. Savu.

„Cancerele pulmonare în primul rând, care mai mult ca sigur sunt legate de poluare în general, cancerele esofagiene, cancerele rectale. În ceea ce priveşte cancerele, să le spunem global, digestive, adică esofag, stomac, rect, colon, cancerul colo-rectal e un amestec care de fapt trebuie mai bine definit pentru că există mai multe forme de cancer colo-rectal, sunt legate de modificarea obiceiurilor alimentare, din păcate”, a precizat acesta.

Ce se poate face pentru prevenţie. Colonoscopia, obligatorie în Israel pentru cei cu vârsta peste 50 de ani. Dr. Savu a explicat motivul.

„Haideţi să luăm exemplele unor ţări în care sistemele de sănătate sunt foarte performante. Şi aici aş numi Israelul. Ei au nişte reguli foarte stricte, având în vedere că au cea mai mare incidenţă a cancerului de colon în lume, acolo este absolut obligatoriu la persoanele trecute peste 50 de ani să facă o colonoscopie. Iată un exemplu.

Pe de altă parte, sunt aşa-numitele semne de alarmă, apariţia unor adenopatii, sângerări anormale, modificări ale obiceiurilor intestinului – constipaţia alternând cu diareea, ar trebui mai mult popularizate. Referitor la tumorile pielii, dintre care foarte grav este melenomul malign, chiar dacă şi acolo în ultima vreme paleta de tratamente pe care o avem la dispoziţie s-a îmbunătăţit semnificativ, orice mică rană care îşi modifică structura, volumul, care sângerează, ar trebui să antreneze după sine prezentarea la medic”, a atras atenţia dr Savu.

Incidența cazurilor de cancer va crește în lume

Incidenţa cazurilor de cancer va creşte în toată lumea în perioada viitoare, spune Dr. Savu. Medicul vorbeşte despre importanţa ambulatoriului de specialitate şi de rolul său în preluarea presiunii de pe spitale, dar şi despre necesitarea reformării sistemului de sănătate.

Dr. Savu aduce în atenţie şi deficitul pe care spitalele de stat îl au în ceea ce priveşte brahiterapia sau radioterapia internă, un tratament cu radiaţii, avansat, care permite administrarea precisă a dozei de radiaţie în ţesutul tumoral, protejându-se astfel ţesuturile sănătoase.

„Ar trebui să completăm în momentul de faţă lanţul ăsta al sistemului sanitar, şi cu nişte verigi intermediare care din păcate, în timp au dispărut, mă refer la policlinici. Toţi suntem de acord că sistemul trebuie reformat. Dar dacă stai de vorbă cu zece colegi, bine intenţionaţi, oameni informaţi, afli zece păreri apropos de această idee, de unde începem cu reformarea sistemului, o începem de la prevenţie, depistarea precoce, cu medicina de spital? Cum anume evităm aglomerarea spitalelor, care este o realitate, mai ales în ce priveşte centrele de medicină specializată, adică centrele de cancer, de diabet, de boli cronice, neurologie şi aşa mai departe.

Trebuie să acceptăm ideea că, din păcate, incidenţa şi prevalenţa cancerului cresc peste tot în lume, din nişte motive complexe, unele dintre ele insuficient explorate şi lămurite, ca să zic aşa. Şi atunci cred că trebuie să ne luăm nişte rezerve apropo de toate aceste etape prin care trebuie să treacă un pacient oncologic. Eu am făcut cândva parte dintr-o comisie care s-a ocupat de un contract cu Banca Mondială privind centrele de radioterapie din România şi vreau să vă spun că s-au făcut nişte paşi importanţi. Sigur că şi acolo avem nişte minusuri, pregătirea personalului, tinerii colegi îşi doresc să lucreze în centre universitare, în spitale mai mari, dar trecând peste asta, există un mare deficit în ceea ce priveşte brahiterapia.

Este o formă importantă de tratament şi care, presupunând că am avea un screening eficient, ar trebui să fie implicată mai mult în tratamentul cancerului colului uterin, în stadii puţin avansate, unde avem fie chirurgia, fie brahiterapia, fie o combinaţie dintre cele două.

Cu brahiterapia este un dezastru în momentul de faţă, dar în alte centre, din păcate, nu există şi există tot felul de subterfugii la nivelul centrelor private astfel încât o şedinţă de brahiterapie ajunge la nişte costuri greu de suportat de unii pacienţi pentru că, deşi Programul Naţional de Cancer, în forma în care e el aprobat şi funcţional în momentul de faţă, exclude coplăţile, domnule, facem achiziţia de date cu RMN-ul, facem analgosedare, facem anestezie generală, astfel încât o aplicaţie de brahiterapie care altminteri, şi aici avem o problemă, cu rambursarea serviciilor medicale de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, deci o şedinţă de brahiterapie este rambursată cu 302 lei, poate 350 în momentul de faţă, ajunge într-un centru privat la 2000 de lei, la 3000 de lei”, a explicat pentru News.ro Dr. Mircea Savu, medic primar radioterapie în cadrul Institutului Oncologic Bucureşti. (sursă foto Dreamstime)

Articole Recente