Praful Saharian vine peste România! Ceea ce medicii recomandă: “Aceste microparticule sunt foarte dăunătoare.”

Praful

O masă de aer încărcat de particule de praf saharian ajunge marți deasupra României. Depunerile de praf saharian vor putea fi observate în zonele și în intervalele în care va ploua, spun meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Potrivit ANM, marţi, între orele 12:00 şi 00, circulaţia aerului, predominant la sud-vest, va favoriza avansarea din nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană în sud-estul Europei.

Această masă de aer va călători marţi în România, iar acumulările de praf vor fi observate în locaţiile şi momentele în care va ploua.

Masa de aer încărcată cu particule de praf va călători la Marea Neagră și Ucraina de miercuri seara până joi.

Praful saharian poate fi dăunător pentru cei care au probleme pulmonare.

Medicii îi sfătuiesc pe cei cu anumite sensibilităţi să evite să iasă afară sau să poarte o mască.

“Aceste microparticule, cel puţin pentru starea de sănătate a plămânilor, sunt foarte dăunătoare deoarece sunt formate din toţi silicaţii şi alte particule dăunătoare. Pacienţii care au astm bronşic sau cei predispuşi la un anumit tip de infecţie respiratorie pot avea unele exacerbări ale bolii. Nu ar trebui să se facă jogging în aer liber atunci când există aceste alerte sahariene privind praful sau alerte de poluare crescute, că ne restricționăm activitățile în aer liber cât mai mult posibil sau, dacă este necesar, că ne cunoaștem cu condiții respiratorii, că purtăm o mască și că ne cunoaștem cu o afecțiune respiratorie, potrivit pneumologului Cristian Oancea, potrivit Radio Romania Timișoara.

EkoNews.ro

Articol preluat de pe: Stiri pe Surse Sanatate

Articole Recente