UE oficială privind sistemul de control al medicamentelor: E o construcţie unică. Ce altă autoritate ar trebui să verific pentru a vedea cât de mult dintr-un proces de 10 miliarde de acțiuni se face anual?

sistemul

Sistemul Național de Verificare a Medicamentelor (SNVM) funcționează la parametri maximi, la cinci ani de la operaționalizare, având un grad de înrolare de 100%. De altfel, datorită bunei funcționări a SNVM, România a fost deja de două ori țară pilot pentru implementarea unor noi versiuni, mai performante, ale platformei. Despre SNVM, despre sistemele omoloage din Belgia și Slovacia dar și despre platforma europeană care garantează accesul la medicamente sigure pentru pacienții europeni s-a discutat la București, în cadrul celei de-a cincea ediții a Conferinței „Siguranta Pacientului prin Siguranta Medicamentului”, organizată de OSMR (Organizația de Serializare a Medicamentelor din România) și Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

Sistemul Naţional de Verificare Medicală (SNVM) este în esenţă o platformă computerizată europeană integrată care validează legitimitatea prescripţiilor în România. Cei obligaţi legal să verifice sunt farmaciile, spitalele sau alte părţi interesate, cum ar fi distribuitorii angro. Organizația care supraveghează implementarea și administrarea SNVM, care este o componentă a Sistemului European de Verificare Medicală (EVMS), este OSMR.

“Reuşita acestui sistem constă în cooperare. Vă mulțumim OSMR pentru ceea ce face și pentru interacțiuni. Ori de câte ori mă duc la EMVO sau la PE, pot păstra tăcerea că România este printre cele mai pregătite state,” a declarat Răzvan Prisada, preşedintele ANMDMR, prezent la conferinţă.

Cu toate acestea, Prisada a atras atenţia asupra tendinţei de a cumpăra medicamente de la vânzătorii fără licenţă, ceea ce face ca consumatorul să fie lipsit de orice asigurare. “Din păcate, există tendinţe în achiziţionarea de medicamente din surse neautorizate, în special online. Și aici nu putem controla autenticitatea prin orice sistem, orice investiție. Prin urmare, trebuie să ne mutăm în domeniul comunicării publice și al educației. Şi asta nu se va termina niciodată. Cred că va fi, de asemenea, necesar să se educă, să se informeze și să se spună că acest sistem aduce cu sine riscuri atâta timp cât există comerț online. Ceea ce vă putem asigura este că cei care merg la farmacie şi iau medicamentele care le-au fost prescrise au asigurarea că iau un medicament autentic, a spus Prisada.

Sistemul de verificare a medicamentelor eliberate pe bază de rețetă care ajung la pacienți prin intermediul farmaciilor este, de asemenea, eficient și oferă garanții solide la nivel european.

Avem un sistem care funcţionează. Vreau să văd un organism public care poate procesa 10 miliarde de acţiuni anual în aproape 30 de naţiuni. Sistemul pe care l-am construit face asta cu succes, dar mai avem multe de făcut. Erori umane și comportamentul oamenilor rămân principalele probleme. Trebuie să educăm oamenii. Este o sarcină pe care ne-o asumăm, deşi nu este menţionată neapărat prin legislaţie. Sunt multe lucruri pe care le putem face în ceea ce priveşte educaţia şi cred că instituţiile educaţionale care antrenează farmaciştii sunt obligate să fie implicate, deoarece imaginaţi-vă câte alerte legate de erori ar putea împiedica farmaciştii să se familiarizeze cu sistemul chiar şi de la băncile şcolare, potrivit lui Kasper Ernest, Secretarul General al Affordable Medicines Europe şi membru al Organizaţiei Europene a Sănătăţii (EMVO).

content-image

Roman Guba, director general al Organizației slovace de verificare a drogurilor (SOOL), a declarat, la rândul său, că pentru țara sa, integrarea sistemului de gestionare a alertelor într-o aplicare deja existentă a Agenției Naționale pentru Medicamente din Slovacia, care a făcut acceptarea de către farmaciști mult mai simplă.

La rândul său, Philippe Coene, director general al Organizației belgiene de verificare medicală

s-a referit la performanța sistemului, afirmând că o întreprindere cu activitate remarcabilă își menține securitatea. El a continuat, “Suntem încrezători că avem un sistem foarte sigur,” adăugând că majoritatea alertelor emise sunt rezolvate în mai puţin de 24 de ore.

content-image

EkoNews.ro

Articol preluat de pe: Stiri pe Surse Sanatate

Articole Recente