În cât timp poate fi spartă o parolă în 2024. În funcție de complexitate, timpii pot varia de la 37 de secunde la 119 ani ANALIZĂ

parolă

Actualizarea parolei pentru ca aceasta să fie mai lungă și să conțină un amestec de litere, cifre și simboluri poate crește timpul necesar unui hacker pentru a o sparge, chiar dacă măsurile de criptare a parolelor se îmbunătățesc, arată Euronews, potrivit unei analize efectuate de firma de IT Hive Systems.

Compania a publicat un tabel de parole pentru 2024, actualizat în fiecare an, care afișează timpul necesar pentru a sparge o parolă folosind cel mai bun hardware accesibil consumatorilor.

Potrivit informațiilor preluate de Euronews, în mod obișnuit, site-urile solicită parole de minimum opt caractere, combinând litere, cifre și simboluri. Totuși, experții anticipează necesitatea unor actualizări viitoare, având în vedere că o parolă mai extinsă poate genera mult mai multe combinații posibile, dificil de dedus de către hackeri. O parolă numerică de opt caractere poate fi decodificată în doar 37 de secunde prin forță brută, tehnică ce presupune testarea unui număr mare de combinații. În schimb, pentru o parolă de 16 caractere, ar fi necesari 119 ani pentru a fi descifrată.

Experții recomandă utilizarea unor parole extinse, chiar dacă acestea sunt mai simple. De exemplu, o parolă de opt caractere care combină cifre, litere mari și mici, și simboluri, ar necesita șapte ani pentru a fi spartă, mult mai puțin decât cele 16 caractere numerice.

Durata necesară pentru compromiterea unei parole s-a mărit în ultimul tabel, în urma analizei unei metode de criptare mai eficiente. Cu toate acestea, experții avertizează că acest avantaj temporal „probabil nu va persista odată cu creșterea capacității de calcul în anii următori”. O parolă anterioară compromisă, bazată pe cuvinte comune sau reutilizată pe mai multe site-uri, poate fi spartă mult mai rapid. De aceea, sunt tot mai necesare noi măsuri de securitate.

Deși parolele mai lungi sunt mai sigure, gestionarea lor poate fi dificilă, motiv pentru care mulți optează pentru manageri de parole. Aceste instrumente criptează și stochează datele de autentificare, facilitând utilizarea unor parole unice și complexe și reducând riscurile de securitate în cazul unei breșe. Site-urile oferă adesea măsuri suplimentare de securitate pentru a preveni atacurile de tip forță brută, cum ar fi limitarea încercărilor de acces. Portalurile ce protejează informații sensibile implementează frecvent autentificarea cu doi factori pentru a contracara fraudele.

În prezent, experții sugerează să se pună accent pe crearea și menținerea unor parole puternice și unice, în loc de a le schimba frecvent, o practică care poate duce la alegeri de parole mai slabe și reutilizate. Această strategie este considerată mai eficace pentru protecția datelor.

EkoNews.ro

Articol preluat de pe: Tech Ziare.com

Articole Recente