Zeci de percheziții la traficanți de migranți, în mai multe județe. Calvarul prin care au trecut victimele

migranți

21 de percheziţii au efectuat miercuri, 24 aprilie, procurorii DIICOT şi poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Braşov, într-un dosar privind săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de migranţi şi instigare în forma participaţiei improprii la fals intelectual.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, descinderile au avut loc în judeţele Braşov, Timiş, Teleorman şi Ilfov, precum şi în municipiul Bucureşti.

“Din cercetările efectuate a reieşit faptul că, începând cu anul 2021 şi până în prezent, peste 20 de suspecţi (cetăţeni români şi străini), organizaţi într-o structură infracţională pe niveluri ierarhice, au acţionat pe teritoriul României, Italiei şi Austriei, direct sau prin intermediul unor persoane juridice în care deţin calitatea de administrator, în scopul săvârşirii infracţiunii de trafic de migranţi”, se arată în comunicat.

Membrii grupului sunt suspectaţi că au racolat, direct şi prin intermediul societăţilor comerciale controlate, mai mulţi cetăţeni de origine asiatică, preponderent din Pakistan, dar şi africană, sub pretextul recrutării forţei de muncă. Ulterior, o parte dintre suspecţi, sub coordonarea şi la indicaţiile liderului au depus cereri de eliberare a avizelor de muncă la diferite servicii judeţene pentru imigrări din ţară.

După obţinerea documentelor şi îndeplinirea formalităţilor, alţi membri au preluat migranţii de la aeroport, i-au cazat în diferite spaţii din Bucureşti, apoi i-au transferat în zona municipiului Timişoara.

“De aici au fost preluaţi şi trecuţi frontiera de stat a României, în mod ilegal, atât pe jos, cât şi ascunşi în diferite mijloace de transport, destinaţia fiind ţări din vestul Europei (cu preponderenţă Italia). Suspecţii au încasat de la fiecare migrant sume cuprinse între 5.000 şi 10.000 euro, iar pe cei care nu au putut plăti i-au obligat să presteze muncă neremunerată timp de un an în Italia, în folosul unuia dintre membrii grupului infracţional”, se mai menţionează în comunicat.

Pe parcursul investigaţiilor efectuate în acest dosar au fost depistate şi oprite peste zece transporturi de migranţi.

DIICOT precizează că, în vederea documentării activităţii infracţionale, autorităţile judiciare din România şi Italia au încheiat în anul 2024 un acord pentru constituirea unei Echipe Comune de Anchetă. În cursul zilei de miercuri efectuate şase percheziţii domiciliare pe teritoriul Italiei, iar poliţiştii austrieci efectuează două percheziţii domiciliare în Salzburg.

În urma percheziţiilor au fost identificate şi ridicate sumele de 71.005 dolari americani, 68.730 de euro, 4.820 de lire sterline, 26.900 de lei şi 3.050 de coroane suedeze, precum şi mai multe documente.

Peste 20 de persoane vor fi conduse pentru audieri la sediul Serviciul Teritorial Braşov al DIICOT.

 

Articol preluat de pe: Actualitate Ziare.com

Articole Recente