Performanță Record pentru Bursa de Valori (BVB) București în Primul Trimestru

bvb

EkoNews

Într-un mediu general favorabil activelor riscante, principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au marcat o succesiune de înregistrări istorice în primul trimestru al anului.

Indicele BET, care măsoară dinamica celor mai lichide zece valori mobiliare de pe piaţa noastră, este evaluat la zece. 8% la 17. 026 puncte, în timp ce indicele BET – BK, randamentul fondurilor de capital propriu, a crescut cu 7.9% la 3. 116 puncte. Unul dintre factorii interni care au contribuit la creşterea preţurilor la acţiunile BVB este publicarea rezultatelor financiare ale companiei pentru ultimul trimestru al anului, propunerile privind dividendele, anunţarea bugetului veniturilor şi cheltuielilor şi achiziţiile de fonduri de pensii private obligatorii care au primit mai mulţi bani începând cu acest an.

S & P 500 are cel mai bun prim trimestru din 2019

Într-o lume în care optimismul cu privire la o “aterizare rapidă” a economiei și așteptările de reduceri ale dobânzilor au fost interconectate cu entuziasm pentru inteligența artificială, piețele bursiere au fost foarte apreciate în primul trimestru, potrivit Reuters.

Indicele S & P 500 a crescut cu 10. Indicele compozit Nasdaq al întreprinderilor care își desfășoară activitatea în sectoare de cunoștințe intensive a fost evaluat de 9 în timp ce primul trimestru al anului 2019 a fost cel mai bun. 1%. Indicele Dow Jones a crescut cu 5%. 6% în primele trei luni ale anului.

Pe de altă parte, în prima parte a acestei luni, datele privind inflaţia au depăşit aşteptările, indicele preţurilor de consum crescând cu 3, 5% în luna martie faţă de 3. 2% în februarie. Prin urmare, potrivit CME FedWatch Tool, mulți analiști anticipează acum Rezerva Federală pentru a menține ratele dobânzilor pentru mai mult timp, iar trădătorii văd prima reducere a dobânzii fiind mai probabil în septembrie.

În Europa, unde inflaţia a atins 2, 4% în luna martie, de la 2, 6% în luna februarie, indicele Stoxx 600 a crescut cu 7%. În Frankfurt, indicele DAX40 a crescut cu 10. 4% în primul trimestru al anului 2024, în timp ce indicele London FTSE 100 a avut un avans de 2,8%.

21% apreciere pentru BRD şi aproape 15% pentru Banca Transilvania

La Bursa de Valori Bucuresti, BET@-@ Indexul XT, dintre cele mai lichide 30 de titluri ale pieței noastre, apreciat cu 9, 8%, în primele trei luni ale anului, până la 1,453 de puncte, coșul de acțiuni care marchează o succesiune de vârfuri istorice.

Într-un raport publicat pe site-ul web al companiei, analiștii Prime Tranzaction au declarat că “cele mai bune evoluții ale pieței bursiere au fost în general corelate cu rezultatele financiare publicate pentru ultimul trimestru al 2023.”

Acţiunile BRD-Groupe Societe Generale au fost evaluate cu 21 într-un moment în care indicele Euro Stoxx Bank a crescut cu 19%. 1%, în timp ce titlurile Băncii Transilvania au avut un avans de 14. 8%.

BRD a raportat o creștere de 33% pentru al patrulea trimestru al 2023, există posibilitatea de a primi cel puțin 50% din rezultatul de anul trecut ca dividende și anticipează o creștere moderată a venitului bancar net ca urmare a creșterii veniturilor nete din dobânzi. Banca Transilvania a raportat o scădere a profiturilor în trimestrul final 2023, însă rentabilitatea globală a crescut cu 14%. Creditorul doreşte să dea 40% din rezultatele anului trecut ca dividende plus acţiuni gratuite şi oferă previziuni pentru profitul net din acest an de trei miliarde de lei sau 20% peste 2023.

OMV Petrom și Electrica – cele mai recente inovații din industria energiei și a utilităților

OMV Petrom, producătorul de energie, a înregistrat cea mai mare creștere a prețului acțiunii în primul trimestru, cu un avans de 17 ori. 2%. Compania a anunţat o creştere de 29% în ultimul trimestru al anului, dividende propuse şi posibilitatea alocărilor speciale. De asemenea, se estimează că profitul din acest an va depăși 31% 2023. În plus, acțiunea a citat evoluția prețurilor petrolului, care a crescut cu aproximativ 13% în perioada ianuarie-martie.

Prin urmare, Comisia consideră că măsura constituie ajutor de stat în sensul articolului 107 alineatul (1) din tratat. În general, în primele trei luni, prețul acțiunilor a crescut cu 4. 7%.

Titlurile lui Romgaz au fost evaluate cu 12%, în contextul în care societatea a raportat un profit net dublu pentru ultimele luni ale anului, dar pe fondul unui efect de bază, având în vedere contribuția de solidaritate. Administraţia emitentului doreşte să distribuie 20% din profituri ca dividende, dar pune şi 50% pe ordinea de zi.

Printre utilităţi, cele mai bune evoluţii au fost acţiunile electrice, care au beneficiat de intrarea titlurilor în indicii FTSE Russell. În plus, au început să apară primele detalii privind reducerea de către MCE a prețului de achiziție de la 450 lei/MWh la 400 lei/MWh. “Aceasta va ajuta, pe de o parte, la reducerea costurilor propriului consum tehnologic pentru segmentul de distribuţie şi, pe de altă parte, la creşterea marjei de profit pe segmentul de aprovizionare,” a afirmat Prime Tranzaction.

Aproape 35% apreciere pentru Aquila; titlurile Sphera cresc cu 14%.

Acţiunile Aquilei au crescut cu 34. În primele trei luni ale anului au fost înregistrate 8%, aproape continuând tendința ascendentă care a început anul trecut. Societatea a propus acordarea de dividende, a raportat o creștere cu 28% a rentabilității pentru trimestrul final al anului trecut și o serie de rapoarte de evaluare au indicat faptul că prețurile-țintă peste cotațiile de piață au susținut probabil evoluția stocurilor. Achizițiile coerente de acțiuni AQ de către investitorii instituționali sugerează o tendință de creștere ordonată.

Titlurile Sphera Franchise Group au crescut cu 14% în primul trimestru al anului, iar activitatea a raportat o creștere de 60% a profitului pentru ultimele trei luni ale 2023, ceea ce l-a făcut cel mai bun an din istoria sa. Potrivit analiștilor, consumul privat va crește în 2024, iar activitatea va avea cu peste 20% mai mult decât în 2023.

Acţiunile Digi Communications au fost admirate de 13 persoane. 6 persoane au apreciat titlurile de Transport Trade Services în primele trei luni ale anului, faţă de 6% pentru primele trei luni ale anului. 7%, iar acţiunile Vinilor Purcari au crescut cu 6%. 4%.

Curtea de Apel Bucureşti a anulat decizia Ministerului Transporturilor de a mări capitalul Aeroporturilor Bucureşti.

Indicele BET-FI, al fondurilor ESI plus Fondul de Proprietate, a crescut cu 2, 5% la 60. 771 puncte în primul trimestru al anului, cea mai slabă evoluție dintre indicii BVB.

Acționarii fondului au aprobat prelungirea contractului administratorului pentru un an, dar cu reducerea comisionului de bază, și au respins cererea de fonduri curente de conservare a patrimoniului fondului. Franklin Templeton a sugerat că FP ar trebui să aloce un dividend de aproximativ 11%. Curtea de Apel Bucuresti a inversat decizia Ministerului Transporturilor de a majora capitalul Aeroporturilor Bucuresti in primul trimestru, ceea ce ar fi redus semnificativ proprietatea Fondului Companiei de la 20% la 0%. 7%.

Transylvania Investments și Evergent, două dintre fostele fonduri ESI, ambele au propus dividende și răscumpărarea propriilor acțiuni pentru a reduce capitalul social. Răscumpărarea pe care o fac este destinată doar să onoreze conducerea companiilor cu acțiuni gratuite, iar Lion Capital Group, SIF Muntenia și Infinity Capital nu au propus dividende. Cu toate acestea, săptămâna trecută, acționarul Blue Capital a solicitat ca 50% din profiturile Lion Capital să fie alocate drept dividende, precum și un program de răscumpărare pentru reducerea capitalului social.

Pentru minim 8 dolari, Lion Capital a vândut un număr de deţinuţi, inclusiv Azuga Tourism, la Electric Planners SRL. 99 milioane euro. Pe de altă parte, fostul SIF Banat-Crisana a fost dat în judecată de firma londoneză LLP Lion Capital pentru utilizarea numelui de Lion Capital.

Fondurile ESI au fost tranzacționate la reduceri între valoarea unitară a activelor nete (VUAN) de 70% și 51% pentru investițiile de capital infinit și 51% pentru SIF Muntenia la sfârșitul lunii. Pentru FP, discountul a fost de 21%, puțin peste ținta administratorului Franklin Templeton, sub 15%.

Variația semnificativă dintre activul net și prețul de piață se poate datora unui număr de factori, inclusiv prezenței participațiilor în societăți necotate în portofolii și absenței dividendelor, dar reflectă în primul rând lipsa de încredere în gestionarea unor IFS. Fostul SIF Oltenia prezintă simptome la acționarul care, după câțiva ani, deținea cinci fonduri de pensii Pilon II și deținea 12% din capital. În prezent, fondurile de pensii obligatorii au părăsit în totalitate acțiunile societății, iar discountul comercial a ajuns la 70%.

În primul trimestru al anului, obligaţiunile Consiliului Judeţean Cluj, în valoare de 76 milioane de euro, au fost listate la Bursa de Valori Bucureşti. În plus, a inclus primele obligațiuni verzi cu o valoare de 8 ani. 8 milioane de euro.

În luna martie, prima emisiune Fidelis de titluri de stat, în total 1, 8 miliarde lei sau 360. 3 milioane de euro, debutat la BVB.

EkoNews.ro

Articol preluat de pe: Economie: Bursa Piata Capital

Articole Recente