Paine in oala de fonta – Reteta simpla pentru paine pufoasa si crocanta

Cum se prepara Paine in oala de fonta – Reteta simpla pentru paine pufoasa si crocanta

Activarea drojdiei

Intr-un bol mic, amesteca drojdia uscata cu zaharul si 50 ml de apa calduta. Lasa amestecul sa stea 5-10 minute pana cand devine spumos.

Prepararea aluatului

Intr-un bol mare, combina faina si sarea. Adauga drojdia activata si restul de apa calduta. Amesteca pana obtii un aluat omogen.
Framanta aluatul timp de 8-10 minute pana devine elastic si nelipicios. Poti face acest pas manual sau cu un robot de bucatarie.

Lasarea la dospit

Acopera bolul cu folie alimentara sau un prosop curat si lasa aluatul sa dospeasca intr-un loc cald timp de 1-2 ore, pana isi dubleaza volumul.

Pregatirea oalei de fonta

Pune oala de fonta (cu capac) in cuptor si preincalzeste cuptorul la 230°C timp de 30 de minute.

Formarea painii

Scoate aluatul pe o suprafata presarata cu faina si formeaza o bila. Lasa aluatul sa se odihneasca 10-15 minute.

Coacerea

Scoate cu grija oala fierbinte din cuptor (foloseste manusi de bucatarie) si aseaza aluatul in oala. Poti folosi hartie de copt pentru a preveni lipirea.
Pune capacul si coace painea timp de 30 de minute. Dupa acest timp, scoate capacul si continua coacerea pentru inca 10-15 minute, pana cand crusta devine aurie si crocanta.

Racirea painii

Scoate painea din oala si las-o sa se raceasca complet pe un gratar inainte de a o felia. Serveste cu tocanita de porc sau papricas de pui. Recomandam si paine fara framantare

Articol preluat de pe: Bucataras - Food & Travel

Articole Recente

EkoNews