Brăila fraudă: Procurorii lui Kovesi investighează un funcționar pentru sustragerea a peste 500.000 euro

braila

Parchetul European (EPPO), biroul din Cluj-Napoca, efectuează joi, 25 aprilie, percheziţii în mai multe locaţii din judeţul Brăila, în cadrul unei anchete privind o fraudă de peste o jumătate de milion de euro cu fonduri pentru agricultură, produsă de un funcţionar şi familia sa.

Potrivit unui comunicat emis de Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi, au fost inițiate operațiuni ample de descindere în biroul unui funcționar public, precum și la trei firme și patru locuințe asociate acestuia. Aceste acțiuni fac parte dintr-o investigație extinsă care are în vizor posibile acte de corupție și fraudă cu fonduri europene.

Ancheta se concentrează pe activitățile unui funcționar public din comuna Gropeni, județul Brăila, suspectat că ar fi acumulat ilegal suma de 561.000 de euro din fonduri destinate agriculturii europene. Se crede că acesta a falsificat documente în numele unei întreprinderi individuale și al unei societăți comerciale pentru a obține ilegal fonduri europene. Documentele în cauză au fost depuse la Agenția Română de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) – Centrul Județean Brăila, cu scopul declarat de achiziționare a unei suprafețe între 270 și 427 de hectare de teren agricol, în perioada anilor 2013 până în 2020.

Investigațiile sugerează că, deși soția și fiul funcționarului au fost nominalizați ca administratori legali, în realitate funcționarul în cauză ar fi fost cel care a gestionat atât întreprinderea individuală, cât și societatea comercială. Aceasta indică o posibilă mascare a adevăratei gestiuni și implicări în activitățile financiare frauduloase.

În urma acestor descinderi, toate cele trei persoane implicate vor fi conduse la sediul unității de poliție pentru a fi audiate. Autoritățile intenționează să ia măsuri legale împotriva lor, în funcție de rezultatele interogatoriilor și ale investigațiilor suplimentare. Acțiunea de percheziție beneficiază de suportul a zeci de ofițeri de poliție de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate din Galați și de la Jandarmeria Română – Inspectoratul de Jandarmerie Județean Brăila, care participă activ la acest demers. Aceste eforturi subliniază angajamentul autorităților de a combate corupția și frauda, în special în gestionarea fondurilor europene.

Procurorii lui Kovesi investighează un funcționar din Brăila pentru fraudă

Joi, 25 aprilie, Parchetul European (EPPO), prin intermediul biroului său din Cluj-Napoca, a inițiat o serie de percheziții la multiple locații din județul Brăila, ca parte a unei investigații ample. Aceasta vizează descoperirea și documentarea unei presupuse fraude care implică sume considerabile, peste jumătate de milion de euro, fonduri alocate pentru dezvoltarea sectorului agricol. Anchetatorii suspectează că un funcționar public, împreună cu membrii familiei sale, ar fi responsabili pentru orchestrarea și executarea acestei scheme frauduloase.

Activitățile ilegale investigae presupun manipularea și falsificarea documentelor necesare pentru accesarea ilegitimă a fondurilor europene destinate agriculturii. EPPO, cu sprijinul autorităților locale, a mobilizat resurse semnificative pentru a desfășura aceste operațiuni, subliniind gravitatea și complexitatea cazului. Perchezițiile efectuate speră să adune dovezi concludente care să contribuie la clarificarea întregului cadru al infracțiunilor comise și la stabilirea răspunderii legale a celor implicați.

Acest demers al Parchetului European reprezintă o parte crucială a eforturilor continue de combatere a corupției și fraudei cu fonduri europene, având ca scop final protejarea integrității financiare a resurselor destinate sprijinirii dezvoltării și modernizării sectorului agricol din România.

„În cauză este un funcționar public care lucrează pentru comuna Gropeni din județul Brăila (România), despre care se presupune că ar fi obținut 561 000 de euro din fonduri agricole UE prin falsificarea documentelor pe numele unei întreprinderi individuale și al unei societăți comerciale, eliberate de către acesta. Documentele falsificate au fost depuse la Agenția Română de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) – Centrul Județean Brăila în vederea achiziționării între 270 și 427 de hectare de teren în perioada 2013-2020”, arată EPPO.

„Se presupune că funcționarul public a fost, în realitate, cel care administra întreprinderea individuală și societatea comercială care a obținut fondurile, în locul soției și fiului său, care au fost numiți ca administratori legali.

www.ekonews.ro.

Sursa: https://ziare.com/frauda-fonduri-europene/frauda-fonduri-agricultura-parchet-european-braila-1866315

Articole Recente