Miracol medical în Iași: Un adolescent își recâștigă vederea după îndepărtarea unei tumori orbitale masive

tumori

Spitalul Clinic de Urgenţă “Profesorul” are neurochirurgi. Dr. Nicolae Oblu” din Iași i-a dat vederea unui copil de 14 ani după ce a operat de o tumoare gigantică de 8 centimetri.

Andrei, un adolescent de 14 ani, a trăit cinci ani cu umbra unei tumori orbitale. O povară pe care niciun copil n-ar trebui s-o poarte şi care i-a furat lumina ochilor. Andrei a fost supus unei intervenţii speciale şi neobişnuite la Spitalul Clinic de Urgenţă “Prof.” cu ajutorul unei echipe medicale dedicate şi hotărâte. Nicolae Odu” Iași. Tumoarea orbitală de 8 inci a fost îndepărtată cu succes.

Pentru Andrei, această călătorie însemna speranţă, însemna o şansă la o viaţă normală, să privească lumea cu alţi ochi, ochi plini de vise şi posibilităţi.

“N-am simţit nimic. N-a durut. Doar pleoapa a sângerat. Am putut vedea foarte puțin. Deşi nu mi-am dat seama că am o tumoare, ochiul era afectat şi m-am dus la spital să verific singur. Mulţumeşte-le foarte mult. Doctorii şi asistentele au fost foarte drăguţi cu mine şi le mulţumesc foarte mult,” spune Andrei Stănescu, de 14 ani, din judeţul Galati.

A intrat în spitalul nostru pentru că ochiul stâng se dezintegra. Asta se numeşte exoftalmie. Nu putea vedea bine cu ochiul stâng, şi din câte vedea, vedea dublu. Din 2019, copilul este supus unei intervenții chirurgicale la o clinică din țară. Are o progresie a bolii. Apoi au urmat încă trei operaţii, dintre care ultima a fost efectuată aici în Iaşi, unde am reuşit să scoatem complet tumoarea de pe orbită. Mai exact, o tumoare a glandei lacrimale care, datorită rezecţiei incomplete, a recidivat. Din moment ce tumora este o tumoare benignă, chirurgia este considerată un mijloc de vindecare. Dacă va creşte, îi vom face radiochirurgie stereotactică Gamma Knife. Faptul că s-a adresat clinicii noastre demonstrează probabil cât de încrezători sunt pacienţii din acest spital că el caută să găsească alinare în suferinţa lor. Noi operăm doar 15 tumori pe an, iar incidenţa lor este scăzută datorită patologiei şi frecvenţei lor în populaţia generală. Tumorile orbitale sunt tumori rare. Dar când apar, sunt catastrofale pentru că cauzează un handicap major pentru pacient, reduc vederea şi nu mai văd bine. Sau în situaţii extrem de periculoase în care ar putea pune în pericol chiar şi viaţa ei pentru că s-au întins tot drumul în jos craniului, motiv pentru care în unele cazuri nu putem face nimic şi pacienţii sunt pierduţi din cauza oncologiei lor. Deoarece orbita este o cavitate mică, chirurgia orbitală are un grad ridicat de complexitate. Nu vorbim despre un volum foarte mare în care totul este funcţional anatomic, a spus Conf. Dr. Spitalul Clinic de Urgenţă “Prof.” Manager, Lucian Eva Dr. Nicolae Odu” Iaşi.

EkoNews.ro

Articol preluat de pe: Stiri pe Surse Sanatate

Articole Recente