“Un loc al speranţei. Sperăm că părinţii vor alege să-şi aducă copiii aici în loc să-i ducă în străinătate.

părinţi

Spitalul, care a fost construit din donații de la Asociația Gift Life și și-a deschis porțile pentru pacienții mici după primirea tuturor anunțurilor de operare, a văzut primii 50 de copii care au început să primească îngrijire în spital. Cei 50 de copii au fost mutaţi în noua instituţie a spitalului Marie Curie. “Un vis de peste 350.000 de oameni aderarea la această nebunie, de peste 8.000 de companii. E o bucurie pentru copii – la 7:00 dimineaţa erau în camera de joacă. Sunt conştient de povestea unui copil care, în vechea secţie, stătea încă în pat şi se ridica pentru prima dată înainte de a intra în camera de joacă. Există, de asemenea, povestea unui tânăr care nu a vorbit, dar a spus primele cuvinte în această dimineaţă, potrivit lui Carmen Uscatu, preşedintele şi fondatorul Asociaţiei pentru viaţă.

Spitalul construit la “Marie Curie” de Asociaţia Da viaţă, cu sprijinul a peste 350.000 de donatori şi 8.000 de companii, a început să opereze şi a preluat copiii admişi până acum la oncologie, neurochirurgie, chirurgie şi secţii de terapie intensivă în clădirea spitalului vechi.

Andreea, 2 / 2, a fost primul pacient care a intrat în noul spital.

Transferul a fost efectuat pe o serie de zile, începând miercuri, 10 aprilie şi continuând până în această dimineaţă, pentru a se asigura că toţi copiii au cele mai bune condiţii de siguranţă şi confort.

Primul copil mutat era Andreea, de doi ani şi jumătate, iar al doilea era Darius, de trei luni şi jumătate. Andrewea a fost într-un apartament cu două dormitoare în vechea secţie de neurochirurgie a spitalului Marie Curie până acum câteva zile. Trei asistente medicale au însoțit copilul și au furnizat un monitor pentru activități importante. El se juca deja cu un alt pacient, Eva, care a fost mutat după ea, la scurt timp după ce a ajuns în noul său salon, în ciuda emoțiilor cauzate de schimbare.

image

Primii pacienţi din noul spital / Foto: Incuam Fotografii – Octav Ganea

Sala de joacă a secţiunii de neurochirurgie este situată pe podea, unde sunt inaugurate cele două fetiţe. Este un etaj cu 13 saloane, loc de joaca, camere de tratament, dulapuri pentru medici si camera de raport. Mama lui Andrea a informat-o la telefon că micuţul s-a ridicat, s-a jucat şi s-a urcat pe diapozitive ca şi cum starea medicală care o împiedicase să meargă nu exista. După două zile în pat, Andrea s-a ridicat, s-a jucat şi s-a urcat pe diapozitive.

Era un centimetru între pat şi perete în vechea secţie de neurochirurgie. Aici, când îi văd alergând pe holuri, mi se pare incredibil. Parcă nu mai lucrăm într-un spital, ci într-o creşă. Este foarte important ca atât copiii, cât şi părinţii să nu mai fie constrânşi de spaţiu,” a declarat Mihaela Negrescu, asistentă şefă la Neurochirurgie.

Există acum doi pacienți pe cameră în departamentul de oncologie, fiecare cameră având propria baie. 10 copii între 1 şi 16 ani au fost mutaţi din vechea secţie.

Din ianuarie, George este tratat pentru leucemie limfoblastică. De atunci, el şi bunica lui şi-au petrecut majoritatea timpului în spital. Ceea ce nu ţi-a plăcut cel mai mult a fost faptul că am avut un duş şi TV. Faptul că toaleta nu mai face parte din casă este incredibil, a spus bunica sa, iar George a recunoscut rapid că camera lui preferată este camera de joacă.

“Astăzi a fost mult mai uşor decât mi-am imaginat. M-am simţit ca acasă de la început. Ca într-o casă nouă, strici uşile, nu ştii unde să pui noua vază, şi dacă ai luat totul din frigider,” Dr. Ruxandra Vidlescu, şeful Oncologiei.

Noul spital este “Este vorba despre speranța acestor părinți, de la care de-a lungul anilor, am primit apeluri, și întrebarea am fost obtinerea a fost: Unde mă duc să-mi tratez copilul? Copilul meu a fost diagnosticat cu cancer,” spune Carmen Uscat.

image

Primii pacienţi din noul spital / Foto: Incuam Fotografii – Octav Ganea

Primul spital din România care permite tratamentul multidisciplinar al cancerului pentru copii fără a fi necesar să se mute dintr-un spital în altul.

Noul spital este “un vis împlinit,” spune Carmen Uscatu, deoarece pentru prima dată în România, “vom avea un loc unde aceşti copii vor putea fi trataţi multidisciplinar. “

Ce înseamnă asta? “Există 12 centre de oncologie pediatrică în România. Niciunul dintre ei nu are toate specialităţile necesare. Copiii sunt mutaţi de la un spital la altul pentru diferite proceduri. Este primul spital în care echipele multidisciplinare pot trata copiii în același cadru. Primul spital care a stabilit parteneriate cu cele mai mari clinici de oncologie pediatrică din lume, declară preşedintele Asociaţiei. Acesta este un loc al speranţei, spun ei. Sperăm că părinţii români vor alege în schimb să-şi aducă copiii aici, nu în străinătate. Sperăm să putem creşte rata de supravieţuire a cancerului de la 70%, aşa cum este în prezent în România, la media europeană de 81%. Am fost întrebaţi de nenumărate ori cât de dificil este pentru noi. Este greu pentru noi, a fost greu pentru noi și este, probabil, va fi noi, pentru că ceea ce urmează nu este ușor. Dar ceea ce ne-a mobilizat întotdeauna a fost întrebarea: Unde mi-aş trata copilul, dacă ar fi bolnavi? încheie persoana din spatele organizației care a creat un spital de la fața locului folosind donații și sponsorizare.

Mutarea pacienților la spitalul pe care Gift Life l-a construit cu sprijinul donatorilor și sponsorilor este concluzia reușită a unei etape foarte dificile a proiectului. Este o victorie care dă sens fiecărui gest, fiecărei lupte, fiecărei secunde de muncă şi fiecărui leu donat de oameni. În faţa bolii şi a sistemului, este triumful vieţii, speranţei, solidarităţii şi profesionalismului. De acum încolo, şansele copiilor de a se îmbunătăţi vor creşte, iar impactul emoţional al bolii va fi mai mic,” declară Oana Gheorghiu, vicepreşedinte al Asociaţiei “Viaţa Cadourilor.”

Acest spital a fost creat ca urmare a eșecului statului român de a construi.

Acest spital a fost creat ca urmare a eșecului statului român de a construi., spune Tudor Chirilă, unul dintre ambasadorii proiectului Noi facem un spital.

Trebuie să fie clar pentru toată lumea. E ceva ce nu trebuie să uităm niciodată. Eşecul statului român este constant. Oamenii care sunt angajaţi guvernamentali nu-şi fac treaba şi de aceea nu avem spitale, a subliniat Tudor Chirila.

image

Carmen Uscatu şi Oana Gheorghiu / Fotografie: Inquam Photos – Octav Ganea

Spitalul Marie Curie va fi mutat în întregime într-o a doua clădire de spitale pe care Give Life o va construi.

Asociația Life Gift începe acum un nou capitol construind o a doua clădire de spital de la zero, unde întregul spital Marie Curie pentru copii va fi mutat, după ce primii copii s-au mutat în noua clădire a spitalului.

“Dă viață va continua proiectul cu a doua clădire pentru a crea un adevărat campus medical, cu aceleași condiții de tratament pentru toți copiii, indiferent de afecțiune, precum și spații de cercetare, formare, cazare pentru părinți, etc. De asemenea, oferă viață, ceea ce va ajuta la întreținerea noii clădiri și va sprijini nevoile de formare și de divertisment ale personalului spitalului. “

EkoNews.ro

Articol preluat de pe: Sanatate Hotnews

Articole Recente